Održana tribina Trans* egzistencija, trans* diskriminacija i trans* prava u Srbiji

trans-osobe1Tribina kojom je  obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve transfobije održana je Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u organizaciji udruženja Egal i Gayten-LGBT.

Opširnije...

Dan sećanja na žrtve transfobije

20th-november-transgender-day-of-remembranceDan sećanja na žrtve transfobije obeležava se 20. novembra i posvećen je svim osobama koje su ubijene zbog transfobije, kao i svim trans* osobama koje su svakodnevno izložene mržnji i nasilju i koje zbog toga žive u neprestanom strahu. Gayten-LGBT se, svake godine, priključuje obeležavanju ovog dana, kada se sećamo i odajemo počast svim žrtvama transfobije i pozivamo na zaustavljanje svakog oblika diskriminacije i nasilja!

Opširnije...

Trans filmovi na festivalu Merlinka 2014.

52tuesdaysU okviru programa ovogodišnjeg queer filmskog festivala Merlinka, biće prikazano i nekoliko filmova trans tematike. Kako žive trans osobe, sa kojim se problemima susreću živeći u razlićitim kulturnim i društvenim sredinama i kakve odnose imaju sa svojim porodicama, gledaćemo u filmovima pratećeg programa Merlinke. Pregled filmova pogledajte ovde.

Opširnije...

Filmski festival Merlinka 2014.

merlinka2014smlŠesti Međunarodni festival LGBT filma „Merlinka,“ održaće se od 9. do 16. decembra 2014, u Domu omladine Beograda. Zemlje iz kojih nam dolaze filmovi za ovogodišnju Merlinku su: SAD, Španija, Holandija, Nemačka, Kanada, Švajcarska, Velika Britanija, Kina, Portugal, Slovenija, Libija, Ukrajina, Finska, Danska, Indija, Francuska, Australija, Filipini, Italija, Brazil, Rusija i Srbija.

Opširnije...

Meksiko: Održana 27. svetska ILGA konferencija

mexiko ilgaDvadesetsedma konferencija ILGA World, „Dekolonizujmo naša tela“, održana je u Meksiku od 26. do 31. oktobra 2014. Glavni ciljevi konferencije bili su: razvoj resursa, razmena iskustava, definisanje strategija, formulisanje projekata, izgradnja saveza i razvoj različitih programa vezanih za podršku LGBTI populaciji i njihovoj vidljivosti. Predstavnik Gayten-LGBT bio je Kristian Ranđelović.

Opširnije...