Međunarodni dan autovanja

coming out 1024x576Nacionalni dan autovanja (National Coming Out Day, NCOD) je dan koji se obeležava 11. oktobra svake godine na međunarodnom nivou, u znak priznavanja članova/ica LGBTIQ+ zajednice. Proces autovanja ili coming out odnosi se na javno deklarisanje sopstvene seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta.

Opširnije...

Organizacije iz Slovenije i Srbije zajedno protiv diskriminacije na radnom mestu: TRAŽIMO HITNE MERE

konferencija labris gayten skucll sLGBT osobe i druge ranjive grupe izložene su velikoj diskriminaciji prilikom zapošljavanja i na radnom mestu zbog slabe implementacije antidiskriminacionih mera i nedostatka integralnog pristupa.

Opširnije...

Povodom izveštavanja o lekarki koja „menja pol“

transgender flag by kabitSaopštenje organizacije Gayten-LGBT povodom problematičnog izveštavanja o lekarki M.S. koja je, kako se navodi, predala zahtev za promenu pola, jer smatra da je diskriminisana u odnosu na muškarce koji u penziju odlaze kasnije nego žene, čime se banalizuje veoma teška situacija u kojoj se transpolne osobe u Srbiji nalaze, kao i brojne teškoće s kojima se svakodnevno suočavaju.

Opširnije...

Održan seminar o rodnim identitetima za instruktore/ke za rodnu ravnopravnost Ministarstva odbrane i Vojske Srbije

treningU četvrtak, 24.10.2015. godine, održan je prvi trening za instruktore/ke za rodnu ravnopravnost u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije o rodnim identitetima i trans* osobama, na kome je učestvovalo jedanaest osoba.

Opširnije...

Nova izdanja: o trans egzistenciji u Srbiji

Gayten brosureOrganizacija Gayten-LGBT je tokom septembra objavila dva važna izdanja: „Prekinimo ćutanje! Izveštaj monitoringa diskriminacije i zločina iz mržnje nad trans osobama“ i „Trans osobe u Srbiji – analiza položaja i predlog pravnog rešenja. Model zakona o rodnom identitetu“.

Opširnije...