The Imitation Game, film o Alanu Tjuringu

Benedict-Cumberbatch-as-A-009The Imitation Game je film o velikom matematičaru Alanu Tjuringu, koji je odigrao ključnu ulogu u dešifrovanju nemačkih kodova u Drugom svetskom ratu, a koji je izvršio je samoubistvo 1954. godine.

Opširnije...

Funeral Parade Of Roses (Toshio Matsumoto, 1969)

cartoonballoons 5001Grozničavi sudar avangardne estetike i šoka, ovaj film nas vodi na uzbudljivo putovanje u manje poznate oblasti tokijskog podzemlja kasnih šezdesetih.

Opširnije...

„Ja sam tip“ dokumentarac o transrodnom muškarcu koji ne želi operaciju

Hennessy-headshotŠta znači identifikovati se kao transrodna osoba, a ne želeti da operativno niti medicinski menjate svoje telo, niti da „prolazite“ u rodu koji ste izabrali? Ništa posebno, osim činjenice da ste transrodni.

Opširnije...

Pride

6873712-largeNovi film na koji treba obratiti pažnju, a koji kreće sa bioskopskim prikazivanjem od septembra je film Pride. Ovaj uzbudljiv film Metjua Vorčasa, govori o pomoći i podršci koju su ge i lezbejski aktivisti i aktivistkinje pružili/e rudarima tokom štrajka 1984-5. godine u Velsu. 

Opširnije...

Kako roditelji treba da reaguju kada im se dete autuje

ParentsSkoro svi/e u LGBT zajednici imaju svoju priču o coming out-u, čak i kada je to autovanje bilo poprilično očigledno. Ali retko ko može da kaže da je njegovo/njeno autovanje posledica zajedničkog napora, a to je ono što čini iskustvo Luka i Adama Monastera, blizanaca iz Kanade (21), tako zanimljivim.

Opširnije...