Transgender Europe: Izveštaj o projektu monitoringa ubijenih trans osoba 2014.

TGEU.smlProjekat monitoringa ubistava trans osoba 2014 organizacije Transgender Europe otkriva: 226 trans osoba ubijeno je u poslednjih 12 meseci.  Sve ukupno, od januara 2008, kada je projekat započet, ubijeno je 1,612 trans osoba.

Opširnije...

Befem 2014, festival feminističke kulture i akcije

befem14bJoš jedan festival feminističke kulture i akcije je pred nama. Befem 2014 desiće se 6. i 7. decembra u Kulturnom centru Grad. I ove godine pred nama je raznolik program, a za vas posebno izdvajamo filmski program koji  sadrži filmove trans* tematike, kao i diskusiju o trans* pravima i trans kontekstu u Švedskoj.

Opširnije...

Održana tribina Trans* egzistencija, trans* diskriminacija i trans* prava u Srbiji

trans-osobe1Tribina kojom je  obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve transfobije održana je Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u organizaciji udruženja Egal i Gayten-LGBT.

Opširnije...

Dan sećanja na žrtve transfobije

20th-november-transgender-day-of-remembranceDan sećanja na žrtve transfobije obeležava se 20. novembra i posvećen je svim osobama koje su ubijene zbog transfobije, kao i svim trans* osobama koje su svakodnevno izložene mržnji i nasilju i koje zbog toga žive u neprestanom strahu. Gayten-LGBT se, svake godine, priključuje obeležavanju ovog dana, kada se sećamo i odajemo počast svim žrtvama transfobije i pozivamo na zaustavljanje svakog oblika diskriminacije i nasilja!

Opširnije...

Trans filmovi na festivalu Merlinka 2014.

52tuesdaysU okviru programa ovogodišnjeg queer filmskog festivala Merlinka, biće prikazano i nekoliko filmova trans tematike. Kako žive trans osobe, sa kojim se problemima susreću živeći u razlićitim kulturnim i društvenim sredinama i kakve odnose imaju sa svojim porodicama, gledaćemo u filmovima pratećeg programa Merlinke. Pregled filmova pogledajte ovde.

Opširnije...