Švedska: Uvrstili rodno-neutralnu zamenicu u rečnik

gender-graphic-011Zamenica „hen“ može da se koristi bez otkrivanja roda osobe - u situacijama kada se rod ne zna, kada je osoba transrodna ili kada je takva informacija suvišna.

Opširnije...

Individualne konsultacije za lezbejke, queer i biseksualne žene u Gayten-u

lesbian female gay homosexual 800x600Obaveštavamo vas da Konsultacije za lezbejke od početka 2015, nude mogućnost obavljanja individualnih direktnih konsultacija podrške za lezbejke, queer i biseksualne žene u prostorijama organizacije Gayten-LGBT.

Opširnije...

Evropa ukida zakon o prisilnoj sterilizaciji trans osoba

Trans Pride Tumblr EuropeEvropa ukida zakon koji trans osobama nalaže sterilizaciju pre početka procesa tranzicije i prilagođavanja pola. 21 evropska država ima ovakav zakon, uključujući i Francusku, Italiju i Tursku.

Opširnije...

Gašić nije kriv za diskriminaciju trans majorke

gasic ocp w380 h239Više javno tužilaštvo u Beogradu donelo je rešenje kojim se odbacuje krivična prijava protiv ministra odbrane Bratislava Gašića koju su krajem januara podneli transrodna penzionerka major Vojske Srbije, Helena (M. V.) i Udruženje građana “Egal”, saznaje Danas.

Opširnije...

Slovenija dozvolila sklapanje braka i usvajanje dece gej parovima

Slovenija usvajanjePoslanici slovenačkog parlamenta usvojili su izmene zakona o braku i porodičnim odnosima, kojim se dozvoljavaju gej brakovi i usvajanje dece homoseksualnim parovima, javila je slovenačka novinska agencija STA.

Opširnije...