UN: U 6 godina ubijeno preko 1700 transrodnih osoba, nasilje zasjenilo napredak

lgbt FAH 1NAPREDAK prema pravnoj ravnopravnosti lezbijskih, homoseksualnih, biseksualnih i transrodnih osoba (LGBT) zasjenjen je "okrutnim" i "grotesknim" homofobnim i transfobnim nasiljem koje često prolazi neprijavljeno i nekažnjeno, piše u izvješću UN-a.

Opširnije...

Split prajd 2015: Izađimo u slobodan Split

Split 1Peti po redu Split prajd održan je u subotu 6. juna pod sloganom „Izađimo u slobodan Split“, u organizaciji Rišpeta i LGBT centra. 

Opširnije...

Kolumbija: Dozvoljava se promena roda bez operacija

Colombia Senate insert c Washington Blade by Michael K LaversColombia Senate insert c Washington Blade by Michael K LaversVlada Kolumbije će dozvoliti transrodnim osobama u ovoj južnoameričkoj zemlji da zakonskim putem promene svoje ime i rod u ličnim kartama i drugim dokumentima, bez prethodnog podvrgvanja operacijama.

Opširnije...

Izveštaj: Konferencija „Dijalog o transrodnosti“ i izložba „Sva ljudska bića se rađaju jednaka i slobodna“

Na konferenciji održanoj u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra „Dijalog o transrodnosti“ 2. juna u Sarajevu, učestvovali/e su predstavnici/e Trans Aida Hrvatska, Queer Montenegro i Juventasa iz Crne Gore, SOC-a iz Bosne i Hercegovine, Gaytena-LGBT iz Beograda, kao i članice Kabineta za transrodna stanja KBC-a iz Beograda.

Opširnije...

Trans prava u Srbiji: O politikama solidarnosti i saradnje

trans pride flagNa televiziji N1 25. maja emitovan je intervju sa trans* osobom majorkom Helenom. Pozdravljamo njena pojavljivanja u javnosti i hrabrost u predstavljanju izazova sa kojima se trans* osobe u Srbiji suočavaju. Gayten-LGBT posebno želi da skrene pažnju na Helenin stav o Modelu zakona o rodnom identitetu.  

Opširnije...