Konferencija ILGA-Europe održana u Rigi

ILGA BalkanOvogodišnja ILGA-Europe konferencija održana je u prestonici Letonije od 9. do 11. oktobra, i okupila je oko 350 LGBTIQ aktivista/kinja iz 48 zemalja, saveznika/ca, kao i predstavnika/ca različitih evropskih i svetskih institucija i organizacija. Tema konferencije bila je „Pokret: Predvoditi održivu promenu“ (MOVEment: Leading Sustainable Change), a letonska LGBT organizacija Mozaika omogućila je realizaciju celog skupa. Predstavnik organizacije Gayten-LGBT bio je Milan Đurić.

Opširnije...

Monitoring kršenja ljudskih prava i zločina iz mržnje nad LGBTIQ osobama

hatecrime 002Pozivamo vas da učestvujete u istraživanju čiji je cilj prikupljanje podataka o zločinima iz mržnje nad LGBTIQ osobama, sa posebnim naglaskom na osobama trans* identiteta, kao i slučajevima diskriminacije i kršenja ljudskih prava LGBTIQ osoba.

Opširnije...

Lgbt knjizevnost na Balkanu

knizevnost3U sklopu sedmog sajma knjiga Kičma u Rijeci, održano je književno veče na kom je publika imala prilike da se upozna sa aktuelnim slovenskim LGBT autorkama, i razgovara o situaciji na LGBT književnoj sceni u Sloveniji i regiji.

Opširnije...

Juliet Jacques u Beogradu

Julia5Teorija koja Hoda u okviru projekta Ilegalni bioskop i programske linije “Radna žena” poziva vas na projekciju sa diskusijom o filmu i razgovorom sa specijalnom gošćom, Džulijet Žak (Juliet Jacques). 

Opširnije...

Španjolska: U Kataloniji izglasan jedan od najprogresivnijih zakona protiv homofobije

timthumbNazivajući ga ‘pionirskim svjetskim zakonom protiv homofobije’, Catalan News Agency (ACN) javio je da zakon uključuje kazne za homofobno ponašanje na radnom mjestu te pozitivne mjere protiv diskriminacije tj. netko optužen za homofobiju morat će dokazati svoju nevinost.

Opširnije...