Istorijska rezolucija o pravima trans* osoba

transrightsU sredu je Parlamentarna skupština Saveta Evrope s velikom većinom usvojila sveobuhvatnu rezoluciju o ljudskim pravima trans* osoba. Skupština je pozvala zemlje članice da poštuju, štite i ispunjavaju pravo trans* osoba da ne budu diskriminisane, da im se omogući brzo, transparetno te dostupno zakonsko priznanje zasnovano na samoodređenju.

Opširnije...

Potpisana LGBT Platforma

Labris 02 U beogradskom Medija centru danas, 23. aprila, sedam LGBT organizacija iz cele Srbije obeležilo je 25 godina aktivizma, predstavljanjem i potpisivanjem LGBT Platforme. Platformu su potpisale: Asocijacija Duga, Gayten-LGBT, Izađi, Labris, Queeria centar, Parada Ponosa Beograd i Siguran puls mladih. 

Opširnije...

Dodeljene godišnje nagrade za borbu protiv diskriminacije za 2014. godinu

Koalicija protiv diskriminacije 16 U beogradskom Medija centru danas, 21. aprila 2015. godine, uručene su nagrade za borbu protiv diskriminacije koje dodeljuje Koalicija protiv diskriminacije. 

Opširnije...

Janković: Država treba da promoviše slobodu govora

sasa jankovic 660x330BEOGRAD - Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas da je stanje ljudskih prava prošle godine u Srbiji bilo zabrinjavajuće i da se njegovoj kancelariji obratilo 23.340 građana, a u prva tri meseca ove godine čak 66 odsto više pritužbi je bilo nego u prva tri meseca 2014.

Opširnije...

Norveška: Stručnjaci pozivaju na ukidanje medicinskih zahteva kod zakonske promene roda

norway flagTransrodnim osobama u Norveškoj treba dozvoliti promenu roda pred zakonom bez prethodnih obaveznih zahvata, kao što su genitalne operacije i sterilizacija, izjavila je grupa eksperata/kinja u petak.

Opširnije...