Slovenija dozvolila sklapanje braka i usvajanje dece gej parovima

Slovenija usvajanjePoslanici slovenačkog parlamenta usvojili su izmene zakona o braku i porodičnim odnosima, kojim se dozvoljavaju gej brakovi i usvajanje dece homoseksualnim parovima, javila je slovenačka novinska agencija STA.

Opširnije...

TGEU: Zaustavimo noćnu moru zvanu zakonsko priznavanje roda

transeuropefeatureTransgender Europe su upravo lansirali novu video kampanju, koja prikazuje noćnu moru s kojom su trans osobe i danas suočene u 34 zemlje Evrope. 

Opširnije...

Dačić se izvinio predstavnicima LGBT populacije

ivica-dacic-2015-05Ministar inostranih poslova i prvi potpredsednik u Vladi Srbije Ivica Dačić izvinio se juče predstavnicima LGBT populacije zbog svoje ranije izjave za koju je poverenica za zaštitu ravnopravnosti ocenila kao uznemirujuću i ponižavajuću.

Opširnije...

NOVA ISTRAŽIVANJA: Rod, transeksualnost, transrodnost i deca

Naučnici kažu da zaboravimo na društveni narativ koji trans decu opisuje kao nekoga ko se ’pretvara’ ili ko nije siguran/na u vezi sa svojim rodom. Transrodna deca nisu ’zbunjena’ zbog svog rodnog identiteta. Druga studija tvrdi da postoji veza između razlika u beloj moždanoj masi i transeksualnosti, što bi u bućnosti moglo da pomogne prilikom odlaganja puberteta kod transeksualne dece.

Opširnije...

Što pobjeda Syrize znači za grčku LGBT zajednicu?

syrizaKako će se dolazak na vlast Sirize odraziti na prava LGBT osoba? Da li je podrška bila deklarativna i da li se od nje sada odustaje, odnosno dolazi do promene stava - konkretno, kada su pitanja istopolnog braka i pravnog statusa transrodnih osoba u igri?

Opširnije...