Nagrada “Dejan Nebrigić” za Damira Imamovića

dejan-nebrigić-600x328Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) saopćilo je da će ovogodišnju nagradu “Dejan Nebrigić” uručiti Damiru Imamoviću, bh. interpretatoru tradicionalne muzike, za njegov muzički angažman, aktivizam, te ozbiljan pristup bh. kulturi i istraživanju tradicionalne muzike u Bosni i Hercegovini.

Opširnije...

Evropski sud za ljudska prava: Venčane trans osobe moraju da se razvedu

presudaEvropski sud za ljudska prava doneo je odluku po kojoj zemlje u kojima gej brak nije regulisan zakonom nisu u obavezi da venčavaju istopolne parove ukoliko je jedan/a od partnera/ki transrodna osoba. Trans žena je tako izgubila bračnu parnicu pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Opširnije...

Istorijska odluka: Sabor usvojio Zakon o životnom partnerstvu

saborrainbowZakon o životnom partnerstvu usvojen je danas u Hrvatskom saboru uz većinu glasova. Za zakon je glasalo 89 zastupnika, protiv je bilo 16 zastupnika.

Opširnije...

Zbog ubistva transeksualca ukupno 43 godina robije

37827 vest lisiceIvica Mihajlović (43) iz Vladičinog Hana osuđen je na 35 godina zatvora jer je ubio prostitutku Minju Kočiš (39) iz Kikinde januara 2009. godine u Beogradu.
Njegov saučesnik Novica Radosavljević iz Požarevca je osuđen na osam godina robije.

Opširnije...

Filadelfija: Održana 13. konferencija o trans* zdravlju

filadelfija.konfTrinesta po redu konferencija posvećena zdravlju trans* osoba održana je u Filadelfiji, u periodu od 12. do 14. juna. Kao najveća konferencija u Americi po broju učesnika/ca, radionica i posetilaca, ove godine je okupila preko 2 000 trans* osoba, kao i nekoliko stotina medicinskih stručnjaka/kinja i stručnjaka/kinja iz pomažućih profesija. Kristian Ranđelović je, kao predstavnik organizacije Gayten-LGBT, zajedno s kolegom Šon Saifa Volom iz organizacije Advocates for Informed Choice iz Njujorka, održao radionicu o izgradnji mostova između trans* i interseks zajednice.

Opširnije...