Saopštenje iz Darlingtona: interseks osobe odlučno u borbi za svoja prava - Geten

U Darlingtonu je početkom marta, više od 20 aktivista/kinja radilo na kreiranju saopštenja o pravima i tretmanu interseks osoba. Pred vama je prevod Saopštenja iz Darlingtona koji je na srpsko-hrvatski jezik prevela prevoditeljka Gayten-LGBT, Milica Jeremić.

Aktivisti/kinje za prava interseks osoba iz Australije i sa Novog Zelanda udružili su se marta ove godine kako bi objavili buduće prioritete interseks zajednice u jednoj zajedničkoj izjavi. U Darlingtonu je početkom marta, više od 20 aktivista/kinja radilo na kreiranju saopštenja nazvanog „Darlington Statement“.

Ovo saopštenje sadrži sve ključne prioritete interseks osoba. Neki od njih su: zakonska reforma kojom se priznaje telesna autonomija, efektivno nadgledanje kliničkih odluka u skladu sa pravima interseks osoba, kao i pristup afirmativnoj zdravstvenoj zaštiti i značaj parnjačke/grupne podrške. Izjava sadrži i pozive na delanje upućene vladama, kliničkim institucijama, LGBT zajednici i drugim savezncima.

Pred vama je prevod Saopštenja iz Darlingtona koji je na srpsko-hrvatski jezik prevela prevoditeljka Gayten-LGBT, Milica Jeremić. Prevod saopštenja u elektronskom formatu možete preuzeti ovde.

Oko 1,7 procenata populacije rađa se sa interseks karakteristikama koje su raznovrsnije od stereotipnih definicija muškog i ženskog tela. To je otprilike jednako broju novorođenih osoba riđe kose.

„Ova izjava predstavljaće osnovu našeg budućeg rada i nadamo se da će je ljudi deliti, čitati, citirati i da će je vlade i organizacije implementirati širom sveta“, izjavio je Toni Brifa, jedan od direktora organizacije OII Australia.

Gayten-LGBT pozdravlja i podržava odluke i pozive interseks zajednice i aktivista/kinja Australije i Novog Zelanda i zalaže se za uvođenje i implemetaciju sličnih mera i kod nas.

Priredila: M. Jeremić