Elen Feder: Praktikovanje vrline - Geten

Od večeras u 23.40 do petka 9. novembra, u nastavcima možete slušati tekst Elen Feder, "Praktikovanje vrline" na Trećem programu Radio Beograda. U pitanju je 7. poglavlje knjige "Razumevanje interseksualnosti: Promena etičkih perspektiva u biomedicini" koje će biti čitano u okviru Imaginarne edicije.

U tekstu „Praktikovanje vrline: roditeljska dužnost", koji je preuzet iz autorkine knjige „Razumevanje interseksualnosti: Promena etičkih perspektiva u biomedicini", Elen Feder analizira i kritikuje tzv. etički pristup hirurškoj normalizaciji dece sa atipičnom polnom anatomijom.

Autorka se u tekstu zalaže za pristup promišljanju i tretmanu interseks stanja koji bi približio pozicija roditelja i deteta, i koji ozbiljno shvata integritet obeju pozicija. Centralno mesto u analizi i glavni predmet kritike Elen Feder zauzimaju etičke preporuke Grupe za bioetiku i interseks stanja, sačinjene od nemačkih stručnjaka za poremećaje polnog razvoja, u kojima se iznosi mišljenje da se mora poštovati pravo roditelja da donose odluke o anatomskom „normalizovanju" u ime svoje maloletne dece, koju su dužni da štite. Ovom konceptu, u kojem se fokus prebacuje sa autonomije pojedinca na autonomiju porodice, Elen Feder suprotstavlja „etiku vrline" koju baštinimo iz antičke filozofske tradicije, a čije odjeke prepoznaje i u shvatanjima roditelja interseksualne dece s kojima je radila tokom istraživanja.

S engleskog prevela: Milica Jeremić
Urednik: Predrag Šarčević

Prvi deo teksta možete poslušati ovde.

Izvor: Radio Beograd 3