Transrodno lice pravde - Geten

Knjiga „Transrodno lice pravde“ autorke Zorice Mršević je podeljena na Opšti i Posebni deo, od kojih se u prvom delu nalaze poglavlja posvećena društvenom položaju transrodnih osoba i promenama njihovog pravnog statusa. Društveni položaj obuhvata i nalaze antropoloških i istorijskih studija npr. antički mit o Kajnidi, transrodnost u devetnaestom veku, osvrt na još uvek postojeće tradicionalne oblike transrodnosti u dvadeset i prvom veku, ali i primere iz domaće književnosti, dok se najviše pažnje kod karakteristika društvenog položaja transrodnih osoba poklanja antitrans nasilju u ambijentu hegemonističke i toksične muškosti. Promene pravnog statusa transrodnih osoba obuhvata brojne i vrlo dinamične globalne promene koje se dešavaju na svim kontinentima. Njihov zajednički pravac kretanja ide od priznavanja promene pravnog statusa transrodnih osoba koje su prošle hormonsko-operativni proces tranzicije ka omogućavanju te promene samo u skladu sa životnim stilom i ličnim osećajem identiteta uz napuštanje medicinskih aspekata tranzicije u vidu operacije i dobijanja dijagnoze.

U Posebnom delu izlaže se položaj transrodnih osoba u dva rigidna rodno binarna sistema današnjice, u sportskim takmičenjima koja su tradicionalno rodno odvojena i zatvorskim sistemima rodno separatnog izdržavanja kazne. Režim rodne binarnosti olimpijskog sporta postepeno se ublažava počevši od štokholmskih konsenzusa i deklaracije 2003. i 2004, koji su pod određenim uslovima omogućavali takmičenje operisanim transrodnim sportistima, da bi odluka Međunarodnog olimpijskog komiteta iz 2011. omogućila, pod uslovom određenog hormonskog statusa, učestvovanje i transrodnim osobama u skladu sa njihovim identitetom, bez operacije. Ove promene se oslanjaju na inkluzivnost i nediskriminativnost sporta i motivisane su poštovanjem ljudskih prava transrodnih sportista.

U okviru drugog rigidno binarnog sistema, izlažu se komparativno pravna rešenja smeštaja i tretmana transrodnih osoba na izdržavanju zatvorske kazne u različitim zemljama. Svet globalno još uvek ne poznaje univerzalno najbolji sistem, ali je važno da se preduzimaju eksperimenti i pokušaji da se položaj transrodnih osođenika, posebno trans žena u zatvorima, popravi različitim merama institucionalnog karaktera koje idu od posebnih odeljenja za LGBT osobe, do individualnih programa zaštite od nasilja i maltretiranja. U tome su najbolji primeri Škotske, Italije i Kalifornije, s konstatacijom da je najgora situacija ignorisanje problema. Rad se završava izlaganjem situacije u Srbiji i predlozima pravaca mogućih zakonskih promena.

Publikaciju Transrodno lice pravde možete preuzeti ovde.