Danas je dreg kao specifičan oblik umetničkog izraza uveliko postao deo mejnstrim kulture, sveprisutan na društvenim mrežama, u TV emisijama i noćnim klubovima prestonice gde, umetnice i umetnici, dreg kraljice i dreg kraljevi najčešće nastupaju.

"Dreg je skraćenica za Dressed as a Girl (obučen/a kao devojka), i u najopštijem smislu se odnosi na kostim koji ima simboličko zančenje, ali se najčešće odnosi na odeću koja je vezana za jednu od rodnih uloga kada je nosi osoba drugačijeg roda. U tom smislu oni/e koji nose drag, mogu biti drag kraljice (queens) ili drag kraljevi (kings), u zavisnosti od roda s kojim odeća koju nose ima veze. Termin se izvorno upotrebljavao u Šekspirovom teatru Globe, za glumce koji su glumili "ženske" uloge (ženama nastup nije bio dopušten). Danas se koristi za posebne oblike performativne umetnosti temeljene na stilizovanom, prenaglašenom "cross-dressing-u". (MJ, Kontrapunkt magazin, 2008)

Drag kraljice ne moraju nužno biti gej muškarci, niti trans osobe i njihovo „preoblačenje“ ima, pre svega, performativni i zabavljački karakter. One često nastupaju kao pevačice, plesačice, ili kao neizostavni deo LGBT parada.

Njihova odeća (tzv. „drag“), kao i šminka, perike i ostalo, obično prenaglašavaju ženstvenost i ženske odlike (velike grudi, jarke boje, izražajno jaka šminka, nakit, i sl.).


U istoriji još drag kraljice su imale presudnu ulogu u Stonvolskoj pobuni, 27 juna 1969. u Njujorku koja predstavlja početak borbe za oslobođenje LGBTIQ osoba u SAD i zato su „drag nastupi“ obavezni deo svake parade ponosa.

U filmu u produkciji VICE Serbia pojavljuju se Viva la Diva, Zed Zeldić Zed, Dekadenca, Markiza de Sada, Dajana Ho, Valeri Kendi, i druge beogradske umetnice.

Priredila: MJ

 

Filmovi i serije

 • Velšanka filmom osvijetlila ljubavni život starijih lezbejki +

  Velšanka filmom osvijetlila ljubavni život starijih lezbejki Rediteljka filma o dve osamdesetogodišnje lezbejke, Rejčel Daks, traži veću filmsku vidljivost starijih LGBT osoba. Opširnije...
 • Trans iskustva: Sofija Stević +

  Trans iskustva: Sofija Stević Sofija Stević je mlada trans žena koja u video snimcima na svom YouTube kanalu izlaže najčešće neprijatnosti sa kojima se suočava kao trans žena, a koje mogu biti psihičke, fizičke, Opširnije...
 • Dreg umetnost u Beogradu +

  Dreg umetnost u Beogradu Pogledajte VICE-ov kratki dokumentarac o drag sceni u Beogradu. Opširnije...
 • Zaštitite svoju decu: informišite se o interseks stanjima +

  Zaštitite svoju decu: informišite se o interseks stanjima Pogledajte video klip organizacije za prava interseks osoba, OII Europe, koji objašnjava situaciju rođenja interseks deteta i na koji način roditelji treba da zaštite svoju decu u takvoj situaciji. Opširnije...
 • Kratka istorija prava transrodnih osoba u SAD +

  Kratka istorija prava transrodnih osoba u SAD Pogledajte video koji potpisuje Lavern Koks koja je i naratorka istog, a koji predstavlja kratku istoriju prava transrodnih osoba u SAD. Opširnije...
 • 1