Trans osobe i trudnoća - Geten

Ovaj tekst se bavi pitanjem zašto bi trans osobe odluku o trudnoći možda trebalo da ostave za period koji dolazi nakon tranzicije.

U trenutku kada se sve više trans osoba autuje u javnosti, primećujemo i više trans osoba sa decom – od poznatih osoba kao što su Kejtlin Džener, do onih kao što je novinarka Don Enis. Uloga Džefrija Tambora u seriji Transparent za koju je nagrađivan, pružila nam je perspektivu i uvid u živote trans osoba koje su roditelji.

I dok su ove osobe i likovi prošle kroz proces tranzicije pošto su već dobile decu, mnoge druge se odlučuju na tranziciju pre nego što dobiju decu, pre nego što formiraju porodice, i često bez razmišljanja o mogućnosti dobijanja dece kasnije u životu.

To pažljivo razmatranje predstavlja najveću prepreku koju primećujem u radu sa trans osobama koje su zainteresovane za stvaranje porodice i dobijanja sopstvene biološke dece. Uz razgovore i planiranje, trans osobe koje se odluče za hormonsku terapiju i proces prilagođavanja roda mogu da osnuju porodice nekoliko godina nakon završene tranzicije. Za to je potrebno samo malo pažljivog planiranja.

Kao kada se govori o bilo kojoj medicinskoj proceduri, budućnost treba da bude na vrhu liste stvari koje osobe koje prolaze proces tranzicije razmatraju. I dok one možda ne žele da imaju decu u tom trenutku niti ih u tom trenutku planiraju, to može da se promeni za 10 ili 20 godina. Ta opcija neće biti moguća ukoliko se ne preuzmu neki koraci pre početka same tranzicije.

Hormonska terapija u većini slučajeva smanjuje plodnost osobe – bilo da je u pitanju muškarac ili žena -  i može da ima nepovratne posledice zbog kojih trans osoba može da postane sterilna i bez operacije. Operacija prilagođavanja tela sa rodnim identitetom koja uključuje i uklanjanje ovarijuma i testisa znači i kraj sposobnosti proizvodnje jajnih ćelija i spermatozoida i nepovratne je prirode.

Ovo nije nešto o čemu odlučujete na brzinu i bez razmišljanja. To znači nedelje ili mesece planiranja kako bi se povećala verovatnoća uspešnog prikupljanja jajnih ćelija i zdravih spermatozoida. To nije razgovor koji sa lekarom vodite pred samu operaciju, već nešto što uzimate u obzir mesecima ili čak godinama unapred.

Najvažniji element predtranzicijskog rešenja je čuvanje jajnih ćelija i spermatozoida pre tranzicije – u osnovi, njihovo smrzavanje. Jajne ćelije i spermatozoidi mogu kasnije da budu upotrebljeni ukoliko osoba odluči da ima decu.

Imam pacijentkinju na klinici California Fertility Partners koja se odlučila na čuvanje spermatozoida skoro 20 godina pre nego što je prošla kroz proces tranzicije (MtF). Bila je posvećena procesu prilagođavanja svog tela rodnom identitetu jer se oduvek osećala kao žena, ali nije želela da se odrekne mogućnosti da ima svoje biološko dete. I zato je tražila laboratoriju koja će čuvati njene spermatozoide i na taj način omogućiti joj šansu da ima dete u budućnosti.

Takođe ono o čemu treba porazmisliti pre tranzicije je začeće – tradicionalim putem ili putem veštačke oplodnje (IVF). To dodatno osigurava mogućnost da osoba dobije svoje dete pre procesa tranzicije. Uz tradicionalne načine začeća putem seksualnog odnosa, osoba može dobiti dete pre ili tokom procesa tranzicije.

Druga mogućnost je kreiranje embriona putem veštačke oplodnje pre tranzicije kako bi se osigurala uspešna oplodnja jajnih ćelija. To znači da postoje oplođene jajne ćelije što povećava šanse osobe da dete dobije kasnije.

Naravno da ništa od nabrojanog nije u potpunosti sigurno. Mnogi faktori utiču na stvaranje embriona i njegov dalji razvitak u bebu, od genetike i sredinskih uslova do odabira surogat majke i sposobnosti iskusnog stručnjaka/inje za plodnost.

Svakako da postoje brojni razlozi zbog kojih neko možda ne želi da osniva porodicu na ovakav način, posebno nakon tranzicije. Nekim trans osobama to je osetljiva tema koja ih vraća u prošlost; trans žena koja koristi svoje spermatozoide da začne može da gleda na proces kao na večiti ostatak svoje prošlosti.

Za one koji žele da imaju tu opciju važno je sledeće: bilo ko ko razmišlja o hormonskoj terapiji ili operaciji prilagođavanja tela rodnom identitetu treba da odvoji malo vremena i razmisli o svojoj budućnosti i želji da se ima porodica. Konsultovanje sa reproduktivnim endokrinologom gde bi se porazgovaralo o mogućim rešenjima ponudiće informacije neophodne za donošenje odluke koja će biti dobra za svakoga.

Kao i istopolni partneri, i trans osobe mogu imati porodicu koju su oduvek želele i onda kada je budu želele – za to je potrebno malo više razmišljanja i planiranja. 

Gaj Ringler je doktor ginekologije i akušerstva i bavi se reproduktivnom endokrinologijom i sterilitetom. Radi na klinici California Fertility Partners.

Prevod: MJ
Izvor: Why trans people should take a pregnant pause before transitioning

Posetite chat server našeg vebsajta, mesto za LGBTIQA razgovore