Beograd: Studenti mogu da se izjasne kao transrodne osobe - Geten

Beogradski Zavod za zaštitu zdravlja studenata u upitniku za useljenje u studentske domove pored opcija muški i ženski pol nudi mogućnost da se studenti izjasne i kao transrodne osobe.

Lekari Zavoda kažu da im transrodni studenti dolaze na pregled u Studentsku polikliniku, a u organizacijama studenata pozdravljaju ovakav primer. U Studentskom centru Beograda navode da se do sada nisu sretali sa zahtevima da transrodne osobe dobiju mesto u domu, ali kažu da za to nema nikakvih prepreka.

- Svaki student može da odredi sebe onako kako se oseća, a tako bi u svim drugim institucijama trebalo da bude - kaže za "Blic" dr Mila Paunović iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata u Beogradu, dodajući da za ovakvu praksu postoje brojne preporuke.

Podaci iz upitnika, kako je navedeno na formularu, dostupni su isključivo lekarima Studentske poliklinike koji rade na useljenju u studentske domove.

- Imamo priliku da radimo sa transrodnim osobama, budući da dolaze često. Među studentima ima i onih koji su u procesu tranzicije prilagođavanja tela rodnom identitetu. Svi oni se regularno pregledaju i ispunjavaju sve zahteve za dom kao i svi ostali. Ne traže nikakve beneficije - kaže dr Paunović.

Mogućnost studenata da se pri konkurisanju za studentske domove odrede kao transrodne osobe predstavlja mali, ali značajni pomak u institucionalnom prihvatanju prava trans osoba. I fotografija upitnika na kome se vidi da je akademcima ostavljena mogućnost da se deklarišu kao transrodni objavljena u Fejsbuk grupi "Studenti beogradskih univerziteta" izazvala je brojne pozitivne komentare, budući da ova pojava nije praksa u Srbiji.

U Studentskoj ustanovi "Beograd" ističu da bi osobe koje bi se deklarisale kao transrodne mogle da koriste sve usluge ove ustanove.

- Do sada nije razmatrano pitanje gde bi transrodne osobe bile smeštene, jer nije ni postojala takva potreba. U razmatranju strukture soba prilikom dodeljivanja, morala bi se uzeti u obzir i udaljenost doma od fakulteta, kao i kategorija soba (posebno kupatilo u sobi ili zajedničko na spratu). U većini domova uopšte ne postoje jednokrevetne sobe (samice), pa je teško precizno odgovoriti kako bi se Ustanova prilagodila hipotetičkoj situaciji - kažu za u Studentskoj ustanovi, dodajući da bi se sve rešavalo u dogovoru sa Ministarstvom prosvete.

Predstavnici studenata mogućnost da se neko dobrovoljno deklariše kao transrodna osoba vide kao značajno društveno poboljšanje. Predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu Dino Martić kaže da je veoma važno da je opcija deklarisanja na dobrovoljnoj osnovi.

- Ako se od nekog zahteva da se odredi kao transrodna osoba, to je vid diskriminacije, ali koliko je meni poznato, ova mogućnost je na dobrovoljnoj bazi, što je jako dobro jer treba podržati svačija prava - kaže Martić.

Major Helena Vuković, pripadnica Vojske koja je promenila pol, kaže da je, prema njenim saznanjima, ovakav način slobodnog izjašnjavanja po pitanju polne pripadnosti jedinstvena praksa na području Beograda.

- Nisam upućena da bilo koja institucija omogućava da se neko deklariše kao transrodna osoba. Čula sam da je to moguće jedino prilikom konkurisanja za studentske domove. Mislim da je ipak najbolje omogućiti promenu dokumenata kada neko teži suprotnom polu, kao što je to slučaj sa transrodnim osobama - kaže za "Blic" Helena Vuković.

"Batut" prvi uveo opciju

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovic Batut" je prva zdravstvena ustanova na teritoriji Beograda koja već šest godina pruža mogućnost svojim pacijentima da se bez imalo zadrške odrede kao transrodne osobe.

- Mi od "Batuta" preuzimamo pojedine načine rada i podatke, te smo sledili njihov primer dobre prakse, što bi ostali trebalo da učine - kaže dr Mila Paunović iz Studentske poliklinike.

Izvor: Blic.rs