Trećina transrodnih učenika/ca srednjih škola širom 10 saveznih američkih država pokušala je da izvrši samoubistvo u proteklih godinu dana, prema istraživanju objavljenom 24. januara.

Po prvi put je istraživanje rizičnog ponašanja mladih Centra za kontrolu i prevenciju bolesti uključilo i opciono pitanje u kom su učenici/e mogle da navedu svoj rodni identitet.

Deset država (Kolorado, Delaver, Havaji, Mejn, Merilend, Masačusets, Mičigen, Rod Ajlend, Vermont i Viskonsin) i devet velikih gradskih školskih okruga (Boston, Brauard, Klivlend, Detroit, Okrug Kolumbija, Los Anđeles, Njujork, San Dijego, San Francisko) složili su se da uključe ovo pitanje u svoje istraživanje.

Skoro 2 procenta (1.8) od 131 901 učenika/ca srednjih škola identifikovali su se kao transrodni i među njima, 34,6 procenata naveli su da su pokušali samoubistvo u proteklih godinu dana.

Isti procenat ispitanika/ca (34,6 procenata) rekli su da su bili maltretirani u školi i trpeli vršnjačko nasilje.

Istraživanje beleži generalno veće iskustvo s različitim oblicima nasilja, od seksualnog do fizičkog među transrodnim učenicima/ama, u poređenju s njihovim cisrodnim vršnjacima, odnosno onim čiji je rod usklađen s polom kojim im je pripisan po rođenju.

Transrodni učenici/e su takođe prijavili više nivoe uživanja u opojnim supstancama, posebno alkoholu i marihuani.

Ovo istraživanje nije se bavilo mogućim uzrocima ovih nalaza, ali su istraživači/ce savetovali „preduzimanje koraka kako bi se stvarale bezbedne sredine za učenje i omogućio pristup kompetentnoj fizičkoj i mentalnoj zdravstvenoj zaštiti“, kao merama kojima će se unaprediti nega i dobrobit trans učenika/ca.

Pohvale Centru za kontrolu i prevenciju bolesti zbog pažnje posvećene transrodim učenicima/ama

LGBT+ aktivisti/kinje pohvalili su ovu vladinu agenciju zbog uključivanja rodnog identiteta u istraživanje i uvažavanje istog.

„Da bismo sproveli promene u zakonima i merama, moramo imati podatke na koje ćemo se pozvati,“ kaže Kejtlin Klark, istraživačica saradnica u GLSEN, nacionalnoj neprofitnoj organizaciji koja se bori za bezbednije školsko okruženje za LGBT+ učenike/ce.

„Trans mladi imaju problema s mentalnim zdravljem i visokom stopom samoubistva ne zbog toga što to su trans, kaže Klark. „Trans osobe imaju problema sa mentalnim zdravljem zato što su u većem riziku od viktimizacije i diskriminacije.“

Iz organizacije The Trevor Project, posvećenoj pružanju podrške LGBT+ mladima u pogledu zaštite mentalnog zdravlja, uključujući i prevenciju samoubistva, nazvali su ovo istraživanje „veoma bitnim“ u svom saopštenju za javnost.

„Nalazi iz istraživanja naglašavaju potrebu za novim merama kojima će se zaštititi trans mladi i oni koji se rodno ne određuju, izjavio je njihov izvršni direktor, i dodao: „S ovim podacima koji pokazuju da postoji širok spekar rodnih identiteta, naša organizacija može da se na bolji način uhvati u koštac sa prevencijom samoubistva, utvrđivanjem rizika i programima podrške. Nedostatak je to što je samo 10 država i 9 okruga učestvovalo u istraživanju. Samo kroz razumevanje naših mladih i načina na koje se određuju možemo da stvaramo mere koje će omogućiti svakome da cveta i razvija se.“

Ukoliko živite u Srbiji i trans ili LGBIQ osoba ste i imate suicidalne misli, problema sa aksioznošću, depresijom, ili samo želite da popričate s nekim, pozovite našu LGBTIQ SOS liniju, 011 / 292 00 67, radnim danom od 11 do 15 časova.

Za pružanje emotivne podrške osobama u krizi i prevenciju samoubistva možete pozvati i liniju Centra Srce 0800-300-303 svakog dana od 17 do 23 časa.

Prevela: MJ

Izvor: A third of transgender students have attempted suicide, CDC finds

Transrodnost

 • SAD: Mladi smatraju da trans osobe treba da koriste koje god toalete žele +

  SAD: Mladi smatraju da trans osobe treba da koriste koje god toalete žele Trans osobama treba dozvoliti da koriste koje god toalete žele, odnosno one u kojima se osećaju prijatno, zato što „nisu seksualni prestupnici/e“, smatra većina mladih ispitanika/ca u istraživanju koje je Opširnije...
 • Feministički prikazi trans žena: Odlomak iz knjige Whipping girl Džulije Serano +

  Feministički prikazi trans žena: Odlomak iz knjige Whipping girl Džulije Serano Odlomak iz knjige Džulije Serano, Whipping girl, A Transsexual Woman on Sexism and the Scapegoating of Femininity, koja predstavlja transfeministički manifest, s glavnom premisom da su koreni transfobije u seksizmu i da Opširnije...
 • Jedanaesta verzija Međunarodne klasifikacije bolesti i trans i rodno različite osobe: zajednička izjava +

  Jedanaesta verzija Međunarodne klasifikacije bolesti i trans i rodno različite osobe: zajednička izjava Ovo je zajednička izjava za javnost mreža, organizacija i programa koje su bile uključene u proces izrade ICD-11 kada su u pitanju trans i rodno različite osobe, a koja sadrži Opširnije...
 • Vlasti koriste mehanizme iscrpljivanja da bi osobe sa trans identitetom odustale od svojih prava +

  Vlasti koriste mehanizme iscrpljivanja da bi osobe sa trans identitetom odustale od svojih prava Tekst napisan povodom tribine u organizaciji Centra za unapređivanje pravnih studija u Medija centru 20. 2. 2019. O pravnom položaju trans osoba kod nas govore Milan Agata Đurić, Jelena Simić Opširnije...
 • Balkanski Trans Inter Marš: Moje tijelo - moj hram! Moj identitet - moja stvar! +

  Balkanski Trans Inter Marš: Moje tijelo - moj hram! Moj identitet - moja stvar! U subotu 30. 3. u Zagrebu biće održan prvi Balkanski trans inter marš. Gayten-LGBT podržava pravo trans i interseks osoba na protest i prenosimo manifest Balkanskog trans i inter marša. Opširnije...
 • 1