Makedonija: Održana radionica za lekare i psihologe za rad sa trans osobama - Geten

Makedonija treningU Skoplju je 21. januara održana radionica za zainteresovane lekare/ke i psihologe/škinje za rad sa trans osobama u Makedoniji. Radionicu je organizovala Koalicija seksualnih i zdravstvenih prava marginalizovane zajednice. Ova radionica je održana kao nastavak dela prošlogodišnjeg projekta.

Prošle godine, pravnica iz Koalicije došla je u Beograd sa grupom lekara/ki različitih specijalizacija, zainteresovanih i upoznatih sa problemima trans osoba u Makedoniji. Lekari su tada obišli kolege/inice iz beogradskog lekarskog tima, svakog/u u njihovoj matičnoj bolnici, gde su dobili osnovne informacije o trijadnom tretmanu trans osoba.

Nekoliko trans osoba, dva klinička psihologa, jedan dečiji psiholog, psihijatar i ginekološkinja prisustvovali su treningu.

Trening je bio podeljen u tri celine: doktorka Dušica Marković Žigić podelila je svoja iskustva u radu sa trans osobama kroz sledeće teme: identifikovanje rodne disforije, medicinski aspekt tranzicije i uloga psihijatra u trijadnoj terapiji.

Aktivista Gayten-LGBT i kontakt osoba sa beogradskim medicinskim timom, Kristian Ranđelović, govorio je o trenutnoj situaciji kada su u pitanju položaj i prava trans osoba u Srbiji, socijalnim aspektima tranzicije, kao i o načinima saradnje sa zdrvstvenim radnicima/ama.

Aktivista Igor Raiden je predstavio trenutnu situaciju u Makedoniji, teme koje se obrađuju na trans grupi, kao i moguće načine za ostvarivanje saradnje sa zdravstvenim radnicima u Makedoniji.

Neka od značajnih pitanja koja su učesnici/e postavljali/e odnosila su se na procese kroz koje trans osobe prolaze, pravnu regulativu u Makedoniji i proceduru rada sa trans decom.

Reakcije učesnika/ca radionice bile su pozitivne.

Makedonija trening 2

Priredio: KR