Saopštenje za medije povodom Međunarodnog dana vidljivosti trans osoba 2016 - Geten

više od vidljivostiDanas, 31. marta, kod nas i u svetu, obeležava se Međunarodni dan vidljivosti trans osoba.

Ovu priliku Gayten-LGBT, organizacija koja se bavi unapređenjem položaja LGBT osoba u Srbiji, koristi da obavesti javnost da je poslala dopis Ministarstvu zdravlja, sa molbom da se stručna komisija, čiji pun naziv glasi Republička stručna komisija za lečenje transrodnih poremećaja, preimenuje u drugi, manje stigmatizirajući naziv, poput - Republička stručna komisija za transrodna stanja.

Verujemo da će biti sluha kod nadležnih u vezi sa ovom molbom, jer čak ni u samoj medicinskoj klasifikaciji bolesti Svetske zdravstvene organizacije, ne postoji izdvojena grupa dijagnoza koje bi se zvale "transrodni poremećaji".

Trans osobe, osobe čiji se rodni identitet razlikuje od pola pripisanog im po rođenju, od najranijeg detinjstva su izložene vršnjačkom zlostavljanju, odbacivanju, izolaciji, a neretko se suočavaju i sa nerazumevanjem u primarnoj porodici, što značajno utiče na celokupan proces razvoja, te konsekvetno, školovanja, a kasnije, mogućnosti zaposlenja, tretmana na radnom mestu, kao i u svim ostalim sferama života.

Život trans osobe često je život ispunjen dubokom patnjom.

Svaka dodatna stigmatizacija, pa makar to bio i naziv jedne republičke komisije, može vrlo negativno i trajno uticati na doživljaj sebe i odraziti se na psihofizičko zdravlje osobe.

Inače, Republička stručna komisija za lečenje transrodnih poremećaja, osnovana je 13. marta 2012. godine i ima izuzetan značaj za ostvarivanje prava transpolnih osoba.

Gayten-LGBT će obavestiti javnost o odgovoru nadležnih, a ovog 31. marta organizuje kulturni događaj za trans osobe i prijatelje i prijateljice.

Tridesetprvi mart posvećen je slavljenju transrodnih osoba i podizanju svesti o diskriminaciji i nasilju s kojima su one svakodnevno suočene širom sveta.

Ovu manifestaciju osmislila je Rejčel Krendal 2009, kao reakciju na manjak LGBT manifestacija koje slave trans osobe, navodeći frustraciju da je jedini poznati trans dan, Međunarodni dan sećanja na žrtve transfobije, kada se sećamo trans osoba žrtava zločina iz mržnje, ali kojim se ne priznaju i slave živi/e članovi/ce trans zajednice.

Iako u Srbiji postoji antidiskriminaciono zakonodavstvo kojim se zabranjuje diskriminacija i garantuje jednakost svih građana i građanki, njegova primena i zaštita koju pruža trans osobama i dalje su upitni. Život trans osoba dodatno otežavaju negativni stavovi javnosti i visok stepen odobravanja diskriminacije i nasilja nad svima koji su drugačiji.

Jedan od najvećih pravnih problema trans osoba u Srbiji jeste nepostojanje zakona kojim bi se zaštitila njihova prava i regulisala važna pitanja iz različitih sfera života, na prvom mestu mogućnost promene oznake pola/roda, ličnog imena i JMBG-a u svim ličnim dokumentima.

Zato Gayten-LGBT još jednom poziva na usvajanje Zakona o rodnom identitetu, kao važan korak ka zaštiti i punoj ravnopravnosti trans osoba.