Izveštaj: Šesti evropski savet o transrodnosti - Geten

Transformisimo EvropuŠesti evropski savet o transrodnosti „Transformišimo Evropu“ održan je od 2. do 5. juna 2016. u Bolonji. Preko dvestotine učesnika/ca iz različitih zemalja Evrope i sveta prisustvovalo je radionicama i panelima o različitim  pitanjima od važnosti za trans osobe kao što su: zakonsko priznanje roda i pitanje ukidanja oznake roda u dokumentima, postupanje prema trans osobama lišenim slobode, barijere pri korišćenju zdravstvene nege, osnaživanje trans zajednice u odgovoru na HIV, inkluzivna podrška i uključivanje trans osoba i trans pitanja u obrazovanje, upotreba filma i kulturnih događaja usmerenih na zajednicu i kampanje u socijalnim medijima o pravima trans osoba.

Održane su i radionice o fandrejzingu i korišćenju UN mehanizama i spiska akcija Evropske komisije za unapređenje prava LGBTI i trans zajednice. Na jednom od panela predstavljen je i Zdravstveni projekat TGEU, u kome učestvuje i organizacija Gayten-LGBT. Koordinator projekta je Adam Smajli (TGEU), koji je ukratko izložio ciljeve projekta, a onda su koordinatori/ke iz pet zemalja - Gruzije, Poljske, Švedske, Španije i Srbije – Jelena Vidić iz Gayten-LGBT – izložili/e trenutnu situaciju i predstavili/e položaj trans osoba u zdravstvenim sistemima zemalja iz kojih dolaze.

Tokom Saveta održana su i dva velika panela: „ICD me čini bolesnim/om! Ukidanje prinudnih dijagnoza mentalnih poremećaja za trans osobe“ i „Više od tokenizma? Intersekcionalnost i trans pokret/i“.

Generalna skupština saveta izabrala je nove članove/ce upravnog odbora, ko-predsedavajuće i revizore organizacije TGEU, čiji mandat će trajati dve godine, odobrila strateški plan i opšti budžet organizacije. Takođe, skupština je izglasala i Politiku o seksualnom radu TGEU, koja govori o zajedničkim problemima s kojima se suočavaju trans osobe i osobe koje se bave seksualnim radom,  ukazuje na posebno ranjiv položaj trans osoba koje se bave seksualnim radom i različite oblike nasilja i diskriminacije kojima su svakodnevno izložene, još jednom naglašava da trgovina ljudima nije isto što i trafiking i skreće pažnju na važnost pune dekriminalizacije seksualnog rada.

Tokom Saveta obeležen je i važan jubilej - deset godina rada organizacije Transgender Europe. Tokom prvih deset godina postojanja, TGEU je postao nezaobilazan partner u razgovorima o unapređenju položaja trans osoba u Evropi, ali i svetu, i danas ima preko 90 organizacija članica iz 42 zemlje. Gayten-LGBT čestita organizaciji TGEU desetogodišnjicu uspešnog rada i želimo im još mnogo ovakvih jubileja!

Naredni Evropski transrodni savet održaće se 2018. godine u Antverpenu u Belgiji.

Priredila: JV

Transformisimo Evropu1

Transformisimo Evropu2

Transformisimo Evropu3

Transformisimo Evropu4

Transformisimo Evropu5