Malta: uvedene mere za transrodne zatvorenike/ce - Geten

Transgender policy for prisons launchedDobre vesti za transrodne i interseks zatvorenike/ce na Malti: od sada će biti dodeljeni/e delu zatvora koji je u skladu sa oznakom za rod u njihovim dokumentima, bez obzira na polne karakteristike. Ova novina je u skladu sa „merama za transrodno varijantne i interseks zatvorenike/ce“, koja je stupila na snagu 18. avgusta ujutro.

Do danas su zatvorenici/e bili/e smešteni u delu zatvora koji je u skladu sa rodom navedenim u njihovom izvodu iz matične knjige rođenih, izjavili su Karmelo Abela, ministar unutrašnjih poslova i ministarka za građanske slobode, Helena Dali.

Oni su rekli da kada je zatvorenik/ca u procesu tranzicije ili namerava da počne sa procesom tranzicije, on ili ona će to morati da izjave pod zakletvom kako bi bili primljeni u odgovarajući deo zatvora.

Trans zatvorenik/ca u početku može da bude smešten/a u zasebne prostorije zbog procene, ali ova procedura ne sme da traje duže od 7 dana.

Pretresi bi takođe morali da budu vršeni od strane zatvorskog čuvara odgovarajućeg roda.

Čuvari i zatvorsko osoblje bi morali da prođu kroz dodatne treninge i edukacije o rodnom identitetu i raznolikosti.

Zatvorenici/e bi imali/e pravo na pristup procedurama prilagođavanja pola, odnosno afirmacije roda, zdravstvenim uslugama i podršci za mentalno zdravlje.

Karmelo Abela je izjavio da su ove mere zasnovane na vrednostima kao što su jednakost, inkluzivnost i priznavanje različitosti.

„Zatvorenici/e su lišeni slobode dok su u zatvoru, ali to ne znači da treba da budu lišeni i svog dostojanstva.“

Neki elementi ovih mera, kako kaže, se već primenjuju ili su već implementirani.

Govorio je o sudskom slučaju pokrenutom od strane 7 zatvorenica jula meseca pošto im je uskraćeno pravo da žive kao žene i pošto su bile zatvorene u muškom delu zatvora.

Ministar je dodao da su one sada prebačene u ženski deo zatvora.

Doktorka Dali je izjavila da su ove mere proizašle iz prošlogodišnjeg zakona o rodnom identitetu.

Ovaj zakon, kako kaže ne bi značio ništa bez odgovarajućih mera koje bi garantovale zaštitu ovih prava.

„Niko ne bira kako će biti rođen, tako da niko i ne treba da bude kažnjen zbog toga,“ izjavila je ona.

Prevod: MJ
Izvor: Transgender policy for prisons launched