Izveštaj: Sastanak beogradske lokalne mreže Zajedno protiv diskriminacije - Geten

IMG 20161006 104652Sastanak beogradske lokalne mreže Zajedno protiv diskriminacije u organizaciji Labrisa, koncipiran kao dvodnevno dešavanje, održan je 6. i 7. oktobra u Beogradu, sa učesnicima/ama predstavncima državnih institucija na lokalu - javno tužilaštvo, policija, centri za socijalni rad sa različitih opština, i centri za zapošljavanje, kao i predstavnicima/ama nevladinih organizacija iz Beograda koje se bave ljudskim pravima.

Prvog dana predstavljen je sam projekat, kao i projektni ciljevi, razgovaralo se o različitim identitetima, pitanjima seksualne orijentacije i rodnog identiteta - trans, interseks, queer i nebinarnim identitetima – problemima kao što su diskriminacija, stereotipi, predrasude, ali i ličnim iskustvima predstavnika/ca razlićitih sektora. Prvi dan sastanka završen je živom bilbliotekom.

IMG 20161007 102021Drugog dana sastanka oficir i oficirka za vezu sa LGBT populacijom, Aleksandar Stojmenović iz beogradske policijske uprave i Marija Ranđelović iz niške, predstavili su rad policijskih uprava u ovim gradovima, govorili o pomacima u odnosu na ranije godine, o budućim planovima i radu sa LGBT osobama. Važan segment ovog dela sastanka kao i celodnevnog sastanka bio je povezivanje različitih sektora i njhovo umrežavanje u cilju smanjenja diskriminacije i nasilja nad LGBT osobama u Srbiji.

IMG 20161007 125502

 

Sledeći deo sastanka bio je posvećen predavanju o transeksualnoj egistenciji koje je iz pozicije psihijatrice održala Dušića Žigić Marković iz Kliničko bolničkog centra Dr Dragiša Mišović u Beogradu. Njoj se pridružila i socijalna radnica ove ustanove, Lilja Kićanović, koja je govorila o svojim iskustvima u radu sa trans osobama i problemima na koje zajedno nailaze. Dušica Žigić Marković govorila je i o stvaranju tima za rad sa trans osobama, o članovima/icama istog, o saradnji sa organizacijom Gayten-LGBT i vođi trans grupe samopomoći u okviru organizacije, Kristianu Ranđeloviću, itd.

Poslednji segment sastanka ticao se planiranja budućih lokalnih akcija i predloga mehanizama upućivanja. Učesnici/e sastanka zajedno su zaključili/e da su ovakvi sastanci van institucionalnih okvira od velike važnosti za međusobno upoznavanje i upoznavanje sa radom određenih sektora državne uprave i nevladinih organizacija i umrežavanje, i izrazili zadovoljstvo povodom nastavka saradnje na projektu.

Priredila: MJ