Zastave duginih boja na zgradama zaštitnika građana i poverenice za zaštitu ravnopravnosti - Geten

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofibije i transfobije, na zgradi gde je sedište poverenika za zaštitu ravnopravnosti u Beogradu, istaknuta je zastava duginih boja u znak podrške osobama drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Zaštitnik građana takođe istakao zastavu duginih boja. Predstavnik Gayten-LGBT, Milan Agatha Đurić, prisustvovao je spuštanju zastave.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je da transpolne i transrodne osobe spadaju u posebno osetljivu grupu koja je u pojedinim slučajevima izložena nasilju i fizičkim napadima, zbog čega je izuzetno važno da nadležni organi reaguju pravovremeno i efikasno na zaštiti i bezbednosti ovih osoba.

Navodeći da postoji napredak u poboljšanju poštovanja prava LGBT osoba i da su te teme učestalije i u javnosti, poverenica je apelovala na medije da ne prenose diskriminatorne stavove i govor mržnje prema toj društvenoj grupi i da izveštavaju bez senzacionalizma, poštujući najviše etičke standarde i Kodeks novinara Srbije.

Brankica Janković je podsetila da je diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta nedopustiva i zabranjena zakonom.

Zaštitnik građana takođe je razvijanjem zastave duginih boja obeležio Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije i podsetio da su osobe drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta i dalje izložene različitim oblicima kršenja prava, socijalnoj isključenosti i nasilju.

Zamenica zaštitnika građana Gordana Stevanović izjavila je, kako je saopšteno, da su uprkos unapređenju zakonodavnog okvira, LGBTI osobe izložene fizičkom i psihičkom nasilju, zlostavljanju, isključivanju i diskriminaciji.

"Stereotipi i predrasude prate svakodnevni život LGBTI osoba i otežavaju uživanje ljudskih i građanskih prava u punoj meri. Seksualno obrazovanje koje će deci i učenicima na prilagođen način prikazati seksualnu i rodnu raznovrsnost i podsticati razbijanje stereotipa nije i dalje uvedeno", rekla je Stevanovićeva.

Dodala je da mladim LGBTI osobama prilikom otkrivanja njihove seksualne orijentacije i rodnog identiteta, ili onima koji su morali da napuste svoje domove jer su ih porodice odbacile, ne stoje na raspolaganju servisi i usluge podrške, neophodne za prevazilaženje posebno osetljivog položaja u kome se nalaze.

Zaštitnik građana pozvao je organe javne vlasti da intenziviraju napore na obezbeđivanju pune sigurnosti i fizičkog i psihičkog integriteta osoba drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta, uspostavljanju dosledne nulte tolerancije prema nasilju kojem su LGBTI osobe izložene i uvođenju i stalnom sprovođenju aktivnosti kojima će se podići svest građana, posebno mladih, o seksualnoj i rodnoj različitosti i pravu na slobodno izražavanje svog seksualnog i rodnog identiteta.

U saopštenju se dodaje da je današnja sednica Saveta za rodnu ravnopravnost zaštitnika građana posvećena stanju ljudskih prava LGBTI osoba i problemima sa kojima se suočavaju u Srbiji.

Za Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije 17. maj, ustanovljen je dan kada je 1990. godine homoseksualnost uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti Svetske zdravstvene organizacije.

Izvor: www.rts.rs