Kalifornija: veliki korak ka zakonskom priznanju nebinarnih osoba - Geten

Kalifornija je upravo načinila veliki korak ka zakonskom priznanju nebinarnih, odnosno osoba koje se rodno ne određuju.

Državni senat doneo je zakon kojim će se osobama dozvoliti da odaberu opciju trećeg roda u zvaničnim dokumentima, poput vozačke dozvole ili izvoda iz matične knjige rođenih.

Trenutno, stanovnici Kalifornije koji žele da izmene oznaku roda u zvaničnim dokumentima moraju da prilože dokaz da su prošli kroz medicinske tretmane i operacije kojima je njihov fizički izgled izmenjen.

Zakon o priznanju roda, kako će se zvati, umesto toga će omogućiti ljudima da odaberu rod sa kojim se identifikuju, kako javljaju tamošnje TV stanice. A pored muškog i ženskog roda, postojaće i treća, nebinarna opcija.

Ovaj zakon koji je prvi put predložen januara meseca, „omogućiće interseks, transrodnim i nebinarnim osobama da imaju lična dokumenta koje izdaju državni organi i koja pružaju potpuno zakonsko priznanje njihovog preciznog rodnog identiteta.“

„Trebaće neko vreme da sve to profunkcioniše, ali imaćemo jednu mogućnost koja do sada nije postojala,“ rekao je Džo Majkl iz LGBT organizacije Equality California.

„To će mnogo značiti ljudima koji svakog dana koriste lična dokumenta koja ne reflektuju to ko su oni zapravo.“

Majkl očekuje da ovaj zakon bude izglasan i od strane skupštine u narednih nekoliko nedelja.

Odatle će ići na sto guvernerera Džerija Brauna.

Ukoliko guverner bude potpisao ovaj zakon, opcija trećeg roda biće na raspolaganju od januara sledeće godine.

Prošlog meseca država Oregon donela je zakon kojim se vozačima nudi opcija ’X’ umesto binarnih rodnih opcija ’M’ i ’Ž’ u vozačkim dozvolama.

Guvernerka Oregona, koja se takođe preziva Braun, mogla bi da pruži pomoć mnogim trans i nebinarnim osobama u ovoj državi (procenjuje se da ih ima 20 000), ukoliko potpiše ovaj zakon, kažu aktivisti/kinje iz grupe Basic Rights Oregon. Marta meseca ove godine, jedna od njih je postala prva pravno priznata arodna osoba u SAD.

Peč, dvadesetsedmogodišnji dizajner video igrica, pričao je tada o svojoj borbi sa preprekama poput popunjavanja zvaničnih formulara koji su zasnovani na principu rodne binarnosti.

„Postojanje praznog polja dozvoljava drugim rodovima da postoje, kaže Peč, i dodaje da bi vlasti trebalo da dozvole ljudima druge opcije pored binarne.

„Nametanje rodne binarnosti je suludo.“

Prevod: MJ

Izvor: California has taken a huge step towards legally recognising non-binary people