Montana: ažurirati regulativu u vezi sa promenom oznake roda - Geten

Američka država Montana uskoro će unaprediti regulativu u vezi sa promenom oznake roda u izvodima iz matične knjige rođenih.

Zdravstveno odeljenje države Montana uvažiće komentare javnosti u vezi sa promenom pravila koja će olakšati proces izmene oznake roda u izvodima iz matične knjige rođenih za transrodne i interseks stanovnike ove države.

Ovo odeljenje održalo je javnu raspravu sredinom oktobra zbog predložene izmene, kojom trans osobe više ne bi morale da imaju sudski nalog kojim se potvrđuje da su prošle kroz hiruršku proceduru prilagođavanja tela rodnom identitetu.

Oni koji podržavaju ovu promenu kažu da bi ista stavila Montanu na listu država koje poštuju ljudska prava trans osoba, dok protivnici tvrde da bilo kakve promene treba da budu implementirane od strane zakonodavaca.

Prema predloženim novim pravilima, osobe bi mogle ispraviti svoje izvode iz matične knjige rođenih podnošenjem obrazca kojim potvrđuju da su prošli kroz proces rodne tranzicije ili da imaju interseks crte, odnosno stanje, predaju dokument izdat od strane nadležnih organa sa ispravnim rodom ili predaju sudski nalog.

Demokratski predstavnik iz grada Helena, koji je podržao promene u ime organizacije Montana Human Rights Network, rekao je da postojeći zakoni kojima se zahteva sudski nalog predstavljaju kršenje prava na privatnost osobe.

Predstavnik organzacije Montana Family Foundation, protivio se zameni reči „pol“ rečju „rod“ prema novom pravilu, kao i dodatku definicije „interseks stanja“.

Nik Domitrovič,član pravnog tima odeljenja za zdravlje, kaže da jezik predloženog zakona omogućava da sama osoba odredi svoj rod, odnosno njen unutrašnji osećaj roda i takođe kaže da je zakonom predviđeno da osoba da izjavu kojom se ta činjenica potvrđuje.

Prevod: MJ

Izvor: Montana May Update Rule for Birth Certificate Gender Change