Tajvan nastavlja da bude vodeća zemlja istočne Azije kada su u pitanju prava LGBTI osoba.

Tajvan je i dalje vodeća zemlja regiona po pitanju LGBTI prava jer razmatra uvođenje opcije "trećeg roda" u pasoše, lične karte i registraciju domaćinstva.

Tajvanski odbor za rodnu ravnopravnost najavio je predložene izmene i naglasio da bi ove promene osigurale građanska prava trans, interseks i rodno različitih osoba.

Predložene izmene čekaju na odobrenje Ministarstva unutrašnjih poslova, ali su iz insitucija na koje bi ove promene uticale već izjavili da ne bio problem ažurirati sisteme, na osnovu pisanja Up Media.

Čim Ministarstvo untrašnjih poslova odobri dodavanje opcije trećeg roda za registraciju domaćinstava i lične karte, biće lako iste promene uvesti i za pasoše.

Dajući izjavu medijima prošle nedelje, Endu Li, portparol Ministarstva, rekao je da će izmene biti donešene što pre. Čim se izmena odobri, Tajvan će se pridružiti Kanadi, Australiji, Danskoj, Nemačkoj, Malti, Novom Zelandu, Pakistanu, Indiji, Irskoj i Nepalu, kao zemlja koja ima opciju trećeg roda u pasošima.

Azijski lider

Tajvan se sve više smatra vodećom zemljom u Aziji u smislu pitanja seksualnosti i roda.

Maja meseca prošle godine,Tajvan je postao prva zemlja regiona koja je legalizovala istopolni brak. Utvrđeno je da je zabrana istopolnog braka neustavna i potom je sud naložio zakonodavcima da donesu zakon o istopolnom braku u roku od 2 godine.

S druge strane, LGBTI aktivisti/kinje se takođe bore da zadrže seksualno i rodno obrazovane u tajvanskim školama.

Prevod: MJ

Izvor: Taiwan to add third gender to passports and national ID cards