Brazil će od sada zakonski priznati samoodređene trans osobe, bez preduslova operacije prilagođavanja tela rodnom identitetu.

Brazil je doneo važnu odluku koja znači da će transrodne osobe u ovoj zemlji od sada biti priznate na osnovu ličnog samoodređenja, i bez uslovljavanja hirurškim zahvatima prilagođavanja tela rodnom identitetu.

Vrhovni sud ove zemlje jednoglasno je odlučio da osobe same mogu da ažuriraju svoju oznaku za rod u registru građana bez prethodno izvršene operacije prilagođavanja tela rodnom identitetu.

Transrodne osobe mogu biti bilo kog uzrasta u trenutku ažuriranja oznake za rod, i neće im biti potrebna psihološka, niti medicinska procena kako bi izmenile svoje ime ili rod u državnoj bazi podataka.

Izgleda da je ovakva odluka rezultat povećanog broja zahteva za izmenu ličnog imena u bazi podataka.

„Do sada smo imali povećano interesovanje za neke birokratske procedure zbog onih koji su želeli da u registru građana stoji njihov pravi rodni identitet i ime,“ izjavio je državni tužilac.

Ima nade da će ova mera doneti više zaštite transrodnim osobama u Brazilu, koje su inače u jako lošem položaju u ovoj zemlji. Naime, Brazil je zemlja sa najvećim brojem ubijenih trans osoba na svetu.

Samo 2017. godine, ubijeno je 179 krosdresera i trans osoba, a zabeleženo je jedno ubistvo na svakih 48 sati, prema podacima iz brazilske organizacije ANTRA.

„Tek smo sada omogućili minimum građanskih prava transrodnim osobama ovim dvema odlukama, međutim, postoji još mnogo problema koje treba rešiti,“ izjavio je osnivač grupe, Kejla Simpson, za The Washington Blade.

„Čini nam se da čak i kad bismo imali zakone odobrene od strane Kongresa, a kojima se kriminalizuju činovi nasilja nad LGBT osobama, i dalje bismo imali ovoliko smrtnih slučajeva, jer živimo u zemlji gde je dozvoljeno ubijati, gde religijski fanatizam dnevno smanjuje broj članova i članica naše zajednice, i gde predrasude prema transrodnim osobama počinju u njihovim domovima.“

„Važno je reći da za marginalizovanu zajednicu kao što je naša, koja nema nikakva prava, ništa, to što možemo da odlučimo kako se zovemo je mnogo, ali još uvek treba da se izborimo za svoje pravo da živimo bezbedno,“ rekao je Simpson.

Prevod: MJ

Izvor: Brazil to legally recognise self-identifying trans people without the need of surgery