Više hiljada na prvoj Paradi ponosa u Sarajevu, završena pesmom i aplauzima - Geten

Pesmom i aplauzima završena je prva povorka ponosa u BiH. U šetnji kroz Sarajevo učestvovalo je nekoliko hiljada osoba.

Nakon višemjesečnih priprema u Sarajevu je održana prva Parada ponosa u Sarajevu. Uz velike mere bezbednosti povorka je protekla bez ijednog incidenta.

Na kraju šetnje umetnik Damir Imamović otpevao je sevdalinku Himze Polovine "Snijeg pade na behar na voće".

Na kraju šetnje učesnici su poručili da ova povorka treba da služi kao primer zaštite prava LGBTI osoba i izrazili nadu da će institucije BiH učiniti sve na zaštiti i pružanju svih prava ovoj populaciji.

Učesnici povorke pod nazivom "Ima izaći" nosili su transparente i zastave duginih boja, a centralnom sarajevskom ulicom odjekivali su zvukovi zviždaljki i bubnjeva.

Na transparentima je, između ostalog, bilo ispisano - "Otpor", "Ja BiH slobodu", "Više volim nego što se bojim", a najveći transparent je onaj s natpisom "Solidarnost".

Prema izveštajima sa lica mesta, osim pripadnika LGTBQ osoba, u povorci su učestvovali i članovi heteroseksualnih porodica sa malom decom.

Zbog Parade Sarajevo pod opsadom policije

Više od hiljadu policajaca obezbeđivalo je prvu Paradu ponosa koja se održava u Sarajevu. Gotovo u svakoj ulici u centru Sarajeva dežuraju policajci, a dužinom kompletne rute kojom se šetaju učesnici povorke, od Večne vatre do Trga Bosne i Hercegovine, raspoređene su stotine policajaca.

Na krovovima zgrada su se nalazili pripadnici antisnajperske zaštite.

Svi ulazi prema povorci su bili blokirani, a policajci nisu dozvoljavali nikome da se približi učesnicima povorke.

U pojedinim ulicama postavljene su betonske barikade, a ulica Koševo blokirana je čak autobusom.

Protivnici parade: Greh u našem gradu

Oko 150 građana okupilo se prethodno u parku u sarajevskom naselju Ciglane kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo zbog održavanja u glavnom gradu BiH prve Parade ponosa.

Muhamed Kabahija iz inicijative "Iskorak", koja je organizator okupljanja, izjavio je da je "bar 20 hiljada građana trebalo da se okupi i kaže 'ne devijacijama u društvu'".

"Radi se o velikom grehu koji se čini u našem gradu, radi se o teroru manjine nad većinom. Jutros kad sam dolazio ovamo pola grada je blokirano. Zbog čega? Zašto ovi građani da to trpe? Kao da dolaze Trump i Putin skupa. To je sramota", kazao je Kabahija za regionalnu N1 televiziju.

On je rekao "da ne zna koja su to prava uskraćena pripadnicima LGBTIQ populacije".

"Mi smo branili i odbranili ovaj grad, oni danas prave paradu, prolaze pored naših svetih mesta… Ne treba tuda da idu. Imaju trgove, poljane. Ne znam kakva im to prava fale, je li im neko tu upada u stanove pa gleda kakav seks imaju. Nemaju ništa manja prava od mene", naveo je Kabahija.

On tvrdi da pripanike LGBTIQ populacije niko ne diskriminiše i da ne zna kakva prava oni još žele.

"Sretao sam u životu dosta ljudi koji su naklonjeni tim stvarima, nikada ih niko nije udario, to je njihov problem. Vandala je uvek bilo i bit će ih, to ne može niko sprečiti", kazao je Kabahija.

Izvor: N1