Trans baka u borbi za nasledno pravo - Geten


Borba jedne trans udovice (92) za nasledno pravo dovela je do izmena u američkom zakonu. Naime, Služba za socijalno osiguranje (SSO), više neće zahtevati dodatno zakonsko ispitivanje zahteva podnetih od strane trans supružnika/ca, te je u tom smislu ovo promena procedure u vezi sa beneficijama preživelih supružnika.
 

Robina Asti je veteranka Drugog svetskog rata i pilotkinja koja živi kao transrodna žena od 1976. Njoj su bile uskraćane beneficije nakon smrti supruga čitave dve godine, zato što je rođena kao muškarac.

Beneficije je najzad dobila 14.februara nakon uložene žalbe.

Prema staroj proceduri, Služba za socijalno osiguranje je svaki zahtev za bračne beneficije podnet od strane preživelog trans supruga/e podvrgavala dugim i preteranim ispitivanjima i pretpostavljala da je rodna tranzicija jednog od supružnika bila prepreka dobijanju ovih beneficija, na osnovu navoda organizacije Lambda Legal, koja je i vodila Robinin slučaj.

SSO kaže da iako im je praksa u prošlosti bila takva da su posebno razmatrali sve bračne zahteve koji se tiču trans osoba i tražili pravno mišljenje, njihova nova procedura će im omogućiti da procesuiraju većinu zahteva bez konsultovanja stručnog lica.

„Ovo je važan trenutak za sve venčanetransrodne osobe, ali je posebno bitan za starije trans osobe, koje se oslanjaju na mreže podrške koje im pruža Služba za socijalno osiguranje, kaže Karen Louvi, advokatkinja i koordinatorka strategije za starija lica organizacije Lambda Legal.

Novim merama Službe za socijalno osiguranje pretpostavlja se validnost večine brakova bez obzira na to da li je supružnik/ca trans ili ne.

„Nadamo se da više niko nikada neće morati da trpi nepoštovanje koje je trpela gospođica Asti,“ kaže Dru Leveser, direktor organizacije Transgender Rights.

 



Izvor:/www.gaystarnews.com

Prevod: MJ