Transrodne osobe u Indiji dobile legalni status - Geten


Vrhovni sud priznao postojanje trećeg roda koji nije ni muški ni ženski, nekoliko meseci nakon što je kriminalizovao istopolne seksualne odnose.


15 Apr 2014.

 „Danas se po prvi put osećam ponosno što sam deo Indije,“ kaže transrodna aktivistkinja Lakšmi Narajan Tripati.

Vrhovni sud Indije priznao je postojanje trećeg roda, koji nije ni muškini ženski, u istorijskoj presudi koju je transrodna zajednica Indije pozdravila.

„Priznanje transrodnih osoba kao trećeg roda nije društveno ni medicinsko pitanje, već pitanje ljudskih prava,“ rekao je sudija KS Radhakrišnan u Vrhovnom sudu u utorak, po čitanju presude.

Sud je naložio državnoj i federalnoj vladi da identifikuju transrodne osobe kao neutralni treći rod kom treba omogućiti pristup istom planu socijalne zaštite kao i drugim manjinskim grupama u Indiji.

„Transrodne osobe su građani ove zemlje i imaju pravo na obrazovanje i sva ostala prava,“ kaže Radhakrišnan.

Link na fotogaleriju Transrodna zajednica Indije: http://www.aljazeera.com/indepth/inpictures

Slučaj je prijavljen 2012. od strane grupe koja je sastavila peticiju, uključujući i prominentnog evnuha i aktivistkinju Lakšmi Narajan Tripatija, kojom se zahtevaju jednaka prava za transrodnu populaciju pred zakonom.

Tripati pozdravlja ovu odluku, i kaže da su transrodne osobe dugo trpele diskriminaciju i neznanje u jednom tradicionalnom i konzervativnom društvu.

„Danas se moje sestre i ja osećamo kao prave građanke Indije i ponosne smo što imamo prava koja su nam najzad priznata“, kaže Tripati.

Odluka je došla nakon što je isti sud prošlog decembra potvrdio zabranu istopolnih seksualnih odnosa u šokantnoj odluci koja je izazvala osude da se na taj način zemlja gura nazad u 19. vek.

Istopolni seksualni odnosi uspešno su legalizovani 2009, kada je Vrhovni sud u Nju Delhiju presudio da deo krivičnog zakona koji zabranjuje „telesni odnos koji se protivi prirodnim zakonima“ predstavlja kršenje osnovnih prava.


Prevod: MJ

Izvor: www.aljazeera.com