Agonija trans osoba u Srbiji - nestašica hormona - Geten


Zbog nestašice hormona testosteron koji proizvodi "Galenika" trans osobe u Srbiji mesecima bez terapije. Za nekoliko dana rešenje problema, kažu u "Galenici".


Osobe u Srbiji koje su promenile pol, kao i one koje se pripremaju da to učine već mesecima ne primaju neophodnu terapiju, kažu za MONDO predstavnici organizacija koje se bave pravima trans osoba.

Do nestašice je, kako tvrde, došlo zato što "Galenika" više ne proizvodi njima neophodne hormone.

Radi se o nestašici testosterona, tačnije leka "testosteron enanthate", kažu u organizaciji "Egal".

Taj hormon je proizvodila "Galenika", a zbog nestašice osobe koje su promenile pol i nemaju novca za mnogo skuplju zamenu, imaju brojne fizičke, ali i psihičke probleme, navode u "Egalu", organizaciji koja pruža podršku trans osobama u Srbiji.

Pakovanje "Galenikih "hormona je trajalo 10 nedelja i koštalo 2.000 dinara, odnosno 16 evra.

"Ta terapija se uzima jednom nedeljno u obliku injekcije, a u pakovanju je bilo deset ampula. Kako je došlo do nestašice, lekari su trans osobe krenuli da upućuju na navodno adekvatnu zamenu za koju smo kasnije saznali i da je štetna. Cena tog leka je približno 200 evra - manje je pakovanje, a više košta", kaže predsednica "Egala" Vesna Zorić.

Ona naglašava da na tržištu nema ni estrogena (hormona koji je neophodan kada osoba želi da promeni pol iz muškog u ženski).

Bitno je, kaže Vesna Zorić, naglasiti da trans osobe pre i nakon operacije do kraja života moraju da uzimaju hormone i da je u pitanju njihova egzistencija.

"Ako ne uzimaju hormone postoperativno, kod devojke koja je promenila pol u muškarca na primer, kada prestane da uzima hormone organizam radi ono što je prirodno - luči estrogen. Automatski se dešavaju izmene na telu, a to utiče i na mentalno zdravlje", rekla je Vesna Zorić.

U slučajevima da osoba koja se priprema za operaciju prestane da uzima hormone, čitav proces zastaje i ne može da dođe do operacije.

Ona kaže i da je prema podacima "Gejtana", druge organizacije koja se bavi problemima trans osoba, za osam godina bilo 100 ljudi koji su odlučili da se podvrgnu promeni pola u Srbiji.

Organizacija "Egal" pruža pomoć za ukupno 40 osoba koje još nisu promenile pol, odnosno još nisu izvršile operaciju.

Ipak, broj osoba koji je ovom nestašicom pogođen je, kažu u "Egalu" mnogo veći zbog činjenice da su se i zemlje regiona snabdevale "Galenikinim" hormonima, pa su i trans osobe iz okruženja sada u problemu.



Paralelno sa nestašicom pojavilo se i crno tržište u Srbiji, a carinici su nedavno zabeležili slučaj skrivanja ampula testosterona u cipelama.

Da je reč o "profitabilnoj robi" pokazuje i slučaj pokušaja šverca 4.500 ampula testosterona sa Kosova koji se dogodio krajem prošle godine.

Sudeći po obećanjima iz "Galenike" problem će uskoro biti rešen.

MONDO u toj kompaniji saznaje da će u narednih nekoliko dana biti puštena u promet određena količina testosteron injekcija koja će opskrbiti tržite za naredna dva meseca.



Izvor: mondo.rs