Filmski festival Merlinka 2014. - Geten

merlinka830x300

Šesti međunarodni festival LGBT filma „Merlinka“, održaće se od 9. do 16. decembra 2014. godine u Domu omladine Beograda. Zemlje iz kojih nam dolaze filmovi za ovogodišnju Merlinku su: SAD, Španija, Holandija, Nemačka, Kanada, Švajcarska, Velika Britanija, Kina, Portugal, Slovenija, Libija, Ukrajina, Finska, Danska, Indija, Francuska, Australija, Filipini, Italija, Brazil, Rusija i Srbija.

Festival počinje retrospektivom filmova kanadskog režisera Zavijea Dolana (9. i 10. decembra), koji je za tu priliku snimio specijalnu video poruku za posetioce fesivala. Zavije Dolan je za svaki svoj film nagrađen u Kanu. Svečano otvaranje planirano je za četvrtak 11. decembar, u 21h, kada će biti prikazan film kanadskog režisera Brus LaBrusa Gerontofilija, koji je osvojio nagradu za najbolji film na Focus Montreal festivalu.

Na festivalu će biti prikazano ukupno 60 filmova među kojima i francuski Iv Sen Loran, potom dobitnik nagrade za najbolju režiju na festivalu Sandens i Kristalnog medveda na Berlinskom festivalu, film 52 Tuesdays, dobitnik nagrade za najbolji dokumentarac na Trajbeka filmskom festivalu Regarding Susan Sontag, dobitnik Teddy nagrade na Berlinalu The Circle, dobitnik nagrade za najbolju režiju dokumentarca na festivalu Sandens The Case Against 8, kao i mnogi drugi.

Čast nam je da najavimo da će u nedelju 14. decembra biti premijerno prikazan srpski lezbejski erotski film U prolazu.

Merlinka festival je takmičarski festival i dodeljuje nagradu Dorotina cipelica, za najbolji kratki film. Festival će u utorak 16. decembra zatvoriti dokumentarac Audre Lorde - The Berlin Years, i tom prilikom publici će film predstaviti režiserka Dagmar Šulc.

U okviru festivala biće prikazani i brojni filmovi trans tematike. To su Dolanov Lawrence Anyways, španski Moiré, slovenački God’s Mistake, portugalski Part-time Queen, indijski Naleena, filipinski Through the Mirror, britanski Darkness, kineski Clothes, iaustralijski 52 Tuesdays.

Merlinka festival je nazvan u čast Vjerana Miladinovića Merlinke, transvestita koji je ubijen u Beogradu 2003. godine. Svoja iskustva Merlinka je pretočio u autobiografski roman „Terezin sin“ (RedBox), a reditelj Želimir Žilnik mu je dodelio uloge u filmovima Lijepe žene prolaze kroz grad i Marble Ass.

program2014

merlinka.com/