Koalicija protiv diskriminacije predstavila Izveštaj o stanju ljudskih prava u 2014. - Geten

Koalicija protiv diskriminacije predstavila je danas godišnji izveštaj Koalicije „Diskriminacija u Srbiji 2014“ sa ciljem osvetljavanja aktuelnih problema sa kojima se suočavaju manjinske grupe.

CUPS 10

Prema prikupljenim podacima, uobicajeni problemi sa kojima žive Romi i druge nacionalne manjine, manjinske verske zajednice, LGBT grupe, osobe sa invaliditetom, žrtve oružanih sukoba, žene, deca, stari, azilanti, pa i same nevladine organizacije koje se bave pravima ovih i drugih manjinskih grupa, ne samo da se ne rešavaju, vec se svakodnevno uvecavaju. U tom smislu se može zakljuciti da se društvo u Srbiji ne približava standardima na kojima pocivaju savremene ustavne demokratije.

Cak i više od toga, moglo bi se tvrditi da je u Srbiji sam princip demokratije u znacajnoj meri zadržao kartakter nefunkcionalne kategorije. Izvršna vlast i dalje dominira politickim životom u zemlji i pod svoj direktan uticaj stavlja zakonodavnu i sudsku vlast, kao i nezavisne organe i organe jedinica lokalne samouprave, ali i veci broj medija, nevladinih organizacija, strukovnih udruženja, sindikata, univerziteta i naucno-istraživackih ustanova.

Ovaj ambijent ne pogoduje razvoju otvorenog demokratskog društva jednako slobodnih pojedinaca. Aktuelni trendovi nametanja novih problema sa kojima se suocavaju manjinske zajednice potvrduju navedenu tvrdnju. Zbog toga smatramo da bi dijalog o ovim novim problemima mogao bitno da doprinese pronalaženju odgovora na pitanje o nefunkcionalnoj demokratiji kao centralnom politickom pitanju društva u kojem danas živimo.

Istovremeno, rešavanje starih i novih problema u životu manjinskih zajednica, baš kao i drugih problema koji i dalje onemogucavaju uspostavljanje efikasnog sistema poštovanja i zaštite ljudskih prava, kao što su oni vezani za prikupljanje licnih podataka i slobodan pristup informacijama ili za pristup pravdi, a posebno za besplatnu pravnu pomoc, ili za sudenje za ratne zlocine i druge mehanizme suocavanja sa lošom prošlošcu, trebalo bi da omoguci toliko željeno otvaranje prvih poglavlja u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Bez obzira na to šta je upisano u zakone, strategije i akcione planove, ako nema odgovora na fakticka pitanja koja postavljaju oni cija se prava i slobode povreduju, nema ni napretka na putu evropskih integracija.


Izveštaj možete preuzeti OVDE