Обележен Међународни дан борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије - Geten

IDIHAOT piknikНа згради Заштитника грађана је, поводом обележавања Међународног дана борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије (IDAHO/T) у недељу, 17. маја 2015. године развијена застава дугиних боја, чиме је особама другачије сексуалне оријентације и родног идентитета на симболичан начин пружена подршка и указано на проблеме са којима се ове особе свакодневно суочавају.

Развијању заставе су, осим Гордане Стевановић, заменице заштитника грађана присуствовали и чланови и чланице Савета за родну равноправност Заштитника грађана. Заменица заштитника грађана се потом упутила у Студентски парк на пикник који организују Гејтен – ЛГБТ и Лабрис поводом обележавања овогодишњег ИДАХОТ дана.

Ombudsman zastavaМеђународни дан борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије установљен је са циљем да се доносиоцима одлука, јавности и медијима укаже потребу сузбијања насиља и дискриминаце ЛГБТИ особa.Тај дан се обележава 17. маја јер је на тај дан 1990. године хомосексуалност уклоњена из Међународне класификације болести Светске здравствене организације.

Права ЛГБТИ особа још су увек недовољно заштићена у Србији, иако су у претходном периоду начињени крупни помаци у погледу заштите и унапређења њиховог положаја, укључујући одржавање Параде поноса 2014. године, која је протекла без већих инцидената. ЛГБТИ организације су укључене у израду стратешких докумената који садрже конкретне мере посвећене унапређивању положаја ове популације.

На постојање стереотипа и предрасуда према ЛГБТИ особама Заштитник грађана указује у својим редовним годишњим извештајима и у Извештају ,,ЛГБТ популација у Србији – стање људских права и друштвени положај”, упућујући надлежним органима препоруке за унапређивање њиховог положаја. Заједничка радна група Заштитника грађана и Повереника за заштиту равноправности је надлежним органима 2014. године упутила низ препорука, указујући на потребу регулисања правног положаја транс особа.

IDAHOT piknik1

Izvor: www.ombudsman.rs