Kolumbija: Dozvoljava se promena roda bez operacija - Geten


Colombia Senate insert c Washington Blade by Michael K LaversVlada Kolumbije će dozvoliti transrodnim osobama u ovoj južnoameričkoj zemlji da zakonskim putem promene svoje ime i rod u ličnim kartama i drugim dokumentima, bez prethodnog podvrgvanja operacijama.

Ministar pravde Jesid Rejes izjavio je za El Espectador, kolumbijske novine, da je notarima i matičarima izdao dekret 5. juna.

Rejes je za novine rekao da su sudije zahtevale „telesne preglede kako bi se utvrdilo da li su osobe fizički menjale svoj pol, i da su takođe često tražili psihijatrijsku procenu kako bi se odredilo da li osoba (koja želi da zakonski promeni svoje ime i rod), pati od rodne disforije.“

„Obe prakse su izuzetno invazivne u pogledu prava na privatnost i zasnovane su na nedozvoljenoj pristrasnosti,“, kazao je Rejes tokom intervjua koji je objavljen u subotu. „Konstrukcija seksualnog identiteta i roda je pitanje koje ne zavisi od biologije.“

Rejes je rekao za El Espectador da će ovaj dekret omogućiti trans Kolumbijcima/kama da javno zavedu svoj novi rod putem onoga što on naziva „jednostavnom birokratskom transakcijom“ kod notara. Dobiće dokumenta sa svojim novim rodom, pošto kontaktiraju matičnu službu.

„Jako je važno da jedna stvar bude jasna: dekret se ne odnosi samo na one koji su promenili svoj pol operativnim putem, već i na one koji žele da modifikuju rod koji ime je naveden u dokumentima,“ dodao je.

Maurisio Albarasin Kabaljero, izvršni direktor kolumbijske organizacije koja se bori za LGBT prava, Colombia Diversa, pozdravio je Rejesovu objavu.

„Po prvi put u istoriji Kolumbije, vlada je na sebe preuzela pitanje javne politike koja trans osobama omogućava da promene rod i da on bude priznat,“ izjavio je. „Trans osobe su živele u situaciji stalne nepravde, jer njihov rod nije bio u skladu sa identitom navedenim u njihovim ličnim dokumentima. Ovo im je stvaralo probleme u smislu studiranja, rada, kretanja, pristupa zdravstvenoj nezi, generalno u svim aspektima ljudske svakodnevice.

Ostaje nejasno kako će kolumbijska vlada implementirati ovaj dekret.

Trans osobe mogu da promene svoje ime i rod u zvaničnim dokumentima bez operacija u Argentini, Urugvaju i joše nekim zemljama.

Zakon koji postoji u državi Merilend, a koji trans osobama omugućava da promene svoje ime i rod u izvodima iz matične knjige rođenih, bez prethodnih operacija prilagođavanja pola, stupio je na snagu početkom meseca bez potpisa guvernera.

Zakonodavci u Njujorku doneli su identičan zakon prošlog decembra. Statut Meksiko Sitija koji omogućava trans osobama da zakonski promene rod bez sudskog naloga, stupio je na snagu početkom godine.

Trans Kolumbijci/ke postali/e su mnogo vidljiviji/e u poslednjih nekoliko godina, ali nasilje i diskriminacija zasnovani na rodnom identitetu su i dalje problem u ovoj južnoameričkoj državi.

Izveštaj Latinoameričke i karipske mreže transrodnih žena beleži da je 61 trans žena iz Kolumbije ubijena između 2005 i 2011. Federiko Ruis Mora iz Fondacije Santamaría, grupe za ljudska prava iz grada Kali u Kolumbiji, rekao je u jednom intervjuu 2013. da vlasti često ovaj problem samo još pogoršavaju.

„U Kolumbiji je situacija slična kao i mnogim drugim državama u Latinskoj Americi, ali i u svetu: trans zajednica je u najvećem problemu, kaže Ruis. „To ima veze sa istorijskom diskriminacijom i isključivanjem koje su išle pod ruku sa sistemskim činovima nasilja. Ovo nasilje ima veze sa transfobičnim delima zbog rodnog identiteta osoba.“

Prevod: MJ
Izvor: http://www.washingtonblade.com/2015/06/08/colombia-to-allow-gender-change-without-surgery/