Izveštaj: Konferencija „Bolji život za sve osobe sa različitim interseksualnim stanjima“ - Geten

Cincinnati SkylineDvadesetogodišnjica AIS-DSD grupe podrške, pod sloganom „Svetla...Kamera...Akcija!!!“, obeležena je u Sinsinatiju, SAD, od 31. jula do 02. avgusta 2015. godine. Glavni ciljevi konferencije bili su razmena iskustava, izgradnja saveza i razvoj različitih programa u vezi sa podrškom interseks zajednici i njenoj vidljivosti.

Konferenciji je prisustvovalo puno učesnika/ca sa svojim porodicama iz različitih delova Amerike. Učestvovali su i predstavnici/e nekoliko nevladinih organizacija, roditelji i prijatelji, istraživači/ce, medicinski i pravni stučnjaci/kinje i stručnjaci iz pomažućih profesija. 

Ovoj konferenciji prethodio je seminar kontinuirane medicinske edukacije (KME), za lekare i profesionalce iz pomažućih profesija u dečijem medicinsko-bolničkom centru u Sinsinatiju. Seminar pod nazivom „Dobre prakse u kliničkom tretmanu, komunikacija i istraživanja različitih interseks stanja“, trajao je jedan dan. Nekoliko značajnih tema bilo je obrađeno: primena terminologije za različita interseks stanja, načini komunikacije sa osobama sa različitim interseks stanjima i njihovim porodicama, primena hormona u lečenju, formiranje lekarskog tima, praćenje i procena rada tima i sl.

Među učesnicima konferencije bio je i Kristian Ranđelović, predstavnik organizacije Gayten-LGBT. Predstavio je aktivnosti organizacije i rad na formiranju interseks zajednice, kao i način rada i funkcionisanja lekarskog tima u Beogradu koji radi sa interseks decom iz cele Srbije. Takođe je prisustvovao radionicama sa temama u vezi sa savetodavnim radom: Istrajavanje sa anksioznošću, trauma i posttraumatski sindrom, Sex 101: stav i komunikacija, pronalaženje adekvatnog terapeuta ili savetnika i sl, koje mogu biti korisne za dalji rad i usmeravanje angažovanja organizacije.