intersex awareGayten-LBGT vas poziva da u sredu, 26. oktobra od 18.30, u prostorijama NDI (Bokeljska 7, 2. sprat, stan 2) zajedno obeležimo dva važna dana za LGBTIQ zajednicu - Dan akcije za depatologizaciju trans identiteta i Dan svesti o interseks osobama.

Pozivamo vas na druženje i diskusiju povodom ovih važnih datuma, a predstavićemo vam i dokumentarni film Intersexion, priznato i nagrađivano delo koje se bavi istraživanjem sveta interseks osoba. Više o ovom filmu i trejler na našem sajtu.

Vidimo se u prostorijama NDI Serbia, u sredu 26. oktobra od 18.30 časova!

Međunarodni dan akcije za depatologizaciju trans identiteta ove godine obeležava se 22. oktobra. STP (Stop trans pathologization/Stop patologizovanju trans identiteta) je međunarodna kampanja koja se fokusira na depatologizaciju trans identiteta.

Osnovni ciljevi ove kampanje su ukidanje kategorija „rodne disforije“/“poremećaja rodnog identiteta“ iz dijagnostičkih priručnika (DSM Američkog psihijatrijskog udruženja i ICD Svetske zdravstvene organizacije), kao i borba za zdravstvena prava trans osoba. Kako bi se olakšalo pokrivanje zdravstvene nege trans osoba iz budžeta, ova kampanja predlaže uključivanje nepatologizujućeg rečnika u ICD-11.

stop depatologizacijiOd 2009, svakog oktobra, Kampanja stop patologizaciji trans identiteta obeležava Međunarodni dan akcije za depatologizaciju trans identiteta, različitim dešavanjima, akcijama i ostalim aktivnostima u mnogim gradovima širom sveta. Oktobra prošle godine, održan je veliki broj akcija za depatologizaciju trans identiteta u različitim gradovima sveta, a u Beogradu i Srbiji, Gayten-LGBT je ovaj datum obeležio na konferenciji Trans, interseks, queer: osvrti i novi horizonti, odgovarajućom panel diskusijom na kojoj je razmatrano pitanje interseksualnosti, načina na koji se tretira u medicini, kroz prizmu ljudskih prava itd.

Dan svesti o interseks osobama je dan koji se obeležava na međunarodom nivou, sa ciljem da skrene pažnju na probleme s kojima su interseks osobe suočene. Ovaj datum je izabran zato što je tog dana održan prvi javni protest interseks osoba u Severnoj Americi - 26. oktobra, 1996, ispred prostora u Bostonu u kom se održavala godišnja konferencija Američkog udruženja pedijatara.

Interseks aktivisti/kinje iz Interseks društva Severne Amerike, Morgan Holms i Maks Bek, zajedno sa saveznicima/ama iz Transeksualne opasnosti, uključujući i Rikija Vilkinsa organizovali su skup. Grupa je protestovala noseći banere na kojima je pisalo „Hermafroditi sa stavom“. Ovaj dan se obeležava od 2003. godine.

Međunarodni dan svesti o interseks osobama je međunarodni dan grassroots akcije kojim se želi staviti tačka na stid, tajnovitost i neželjenje kozmetičke zahvate na interseks bebama i deci. Ovaj dan predstavlja i priliku za diskusiju i političku akciju.

Između 26. oktobra i 8. novembra, interseks organizacije nastoje da skrenu pažnju javnosti na izazove s kojima se interseks osobe sreću, a kulminira Danom sećanja na interseks osobe, koji se obeležava na dan rođenja Erkulin Barben, 8. novembra i takođe je poznat kao Dan solidarnosti sa interseks osobama.

Na slici je interseks zastava, kreirana od strane OII Australija 2013, sa ciljem da stvore zastavu koja „nije derivat postojećih, ali ima posebno značenje“. Cilj im je bio da kreiraju simbol bez rodno označenih pink i plave boje, otud žuta i ljubičasta kao boje interseks osoba.

Priredila: MJ