Za mesec dana počinje osmi Merlinka filmski festival - Geten

Od 8. do 14. decembra u Velikoj sali Doma omladine Beograda održaće se osmi filmski festival „Merlinka“. Za sedam dana trajanja festivala biće prikazano 56 filmova, a među njima selektovano je čak devet domaćih.

Festival pod sloganom „Reci osam“ otvoriće brazilski film „Ne zovi me sine“, nagrađivane rediteljke Anne Muylaert, koji je osvojio nagradu „Teddy“ za najbolji igrani filma na ovogodišnjem Berlinalu. Kao i svake godine, biće organizovano i svečano otvaranje koje će biti inspirisano imidžom Olivera Mandića tokom 1980-ih godina, na kome će nastupati Tijana Dapčević, Dekadenca i Viva La Diva.

Iz bogatog programa Merlinka festivala izdvajamo svetku hit komediju „Apsolutno fantastične“ koja prati fantastične avanture Edine i Petsi, koje smo zavoleli u istoimenoj britanskoj seriji, dokumentarac „Zauzmi pozu“ o Madoninim igračima koji su je pratili tokom kontroverzne turneje „Blond Ambition“, dokumentarac „Čekajući Bijonse“ o avanturama grupe mladih koji mesec dana kampuju i čekaju da kupe karte za koncert Bijonse u Sao Paulu, francuski film „Teo i Hugo“ koji je nagrađen na Berlinalu i Film Out festivalu u San Dijegu. U okviru festivala, u nedelju 11. decembra biće organizovan i maraton kratkog filma koji će trajati od 13 časova do ponoći.

Ove godine Merlinka festival dodeljuje godišnje Nagrade za najbolji igrani i dokumentarni film LGBT tematike koji su prikazani na festivalima u Srbiji i žiri čine: Dragan Jovićević, urednik kulture nedeljnik NIN, Zoran Janković, filmski kritičar, Đorđe Bajić, filmski kritičar i pisac, Jelena Vasiljević, aktivistkinja Labrisa i Lazara Marinković, novinarka. Pored ove, festival će dodeliti i Nagradu za najbolji kratki film prikazan na Merlinka festivalu i žiri čine: Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, Milena Bogavac, spisateljica i dramaturškinja i Kristina Kastelec, aktivistkinja organizacije „Da se zna“.

Program festivala dostupan je na sajtu www.merlinka.com a ulaznice se mogu naći na prodajnim mestima Eventima.