TDOR 2018: Dođite da obeležimo dan sećanja na žrtve transfobije zajedno - Geten

Gayten-LGBT vas poziva na obeležavanje još jednog, dvadesetog po redu Međunarodnog dana sećanja na žrtve transfobije, u utorak, 20. novembra 2018. godine.

Najpre ćemo se u utorak okupiti u 17.30 časova na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, i zajedno zapaliti sveće u znak sećanja na osobe koje su ubijene zbog transfobije. Na taj način želimo da izrazimo protest zbog svih trans osoba koje su svakodnevno izložene nasilju i diskriminaciji u Srbiji i svetu.

Nakon toga, od 18.30 obeležavanje dana sećanja i druženje nastavljamo u prostoru Prajd info centra, Kralja Milana 20, uz projekciju dokumentarnog filma o jednoj od začetnica i utemeljivačica pokreta za oslobođenje LGBTIQ osoba u SAD. Light snack će biti obezbeđen.

Vidimo se u utorak 20. novembra na Trgu Nikole Pašića i u Prajd info centru.

Stigma i diskriminacija trans i rodno različitih osoba je stvaran i veliki problem širom sveta, i one su deo strukturnog i tekućeg ciklusa opresije koji nam oduzima naša osnovna ljudska prava. Trans i rodno različite osobe žrtve su zastrašujuće mržnje, nasilja, uključujući i iznude, fizičke i seksualne napade i ubistva. U većini zemalja, podaci o ubijenim trans i rodno različitim osobama ne vode se sistematski i nemoguće je proceniti pravi i precizan broj slučajeva.

Prema Izveštaju o monitoringu ubistava trans osoba tima Transrespect Vs Trasphobia Worldwide, za proteklih godinu dana, zabeleženo je 368 slučajeva prijavljenih ubistva trans i rodno različitih osoba između 1. oktobra 2017. i 30. septembra 2018, što ukazuje na uvećanje za 43 slučaja u odnosu na prošlogodišnji izveštaj, i 73 slučaja u poređenju s 2016.

FB ivent

Priredila: MJ