Interseks – ka izgradnji intersekcionalne platforme - Geten

Organizacija Gayten-LGBT, Centar za promociju LGBTIQ prava, poziva vas na konferenciju Interseks – ka izgradnji intersekcionalne platforme, na kojoj će biti predstavljeni rezultati istraživanja o pravnom položaju interseks osoba i istraživanja sa zdravstvenim radnicima o njihovim iskustvima, znanju i stavovima prema radu s interseks osobama.

Konferencija će biti održana u petak, 29. marta 2019, od 10 do 13 časova u maloj sali Kuće ljudskih prava, Kneza Miloša 4 u Beogradu.

Istraživanja i konferencija su deo istoimenog projekta koji se sprovodi uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije.

Molimo vas da svoj dolazak potvrdite najkasnije u četvrtak, 28. marta 2019, slanjem mejla na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

S poštovanjem,

Tim organizacije Gayten-LGBT

Agenda konferencije

10:00-10:15

Uvodna reč

10.15-11:15

Predstavljanje rezultata istraživanja

  • pravni položaj interseks osoba – doc. dr Jelena Simić

  • interseks osobe u sistemu zdravstvene zaštite – dr Predrag Šarčević, dr sci med. Vladimir Kojović (TBC)

11:15-12:00

Pauza

12:00-13:00

Diskusija i zaključci

 

Interseks osobe se rađaju sa polnim karakteristikama - uključujući genitalije, polne žlezde ili hromozomske obrasce - koje se ne uklapaju u tipični binarni model muških i ženskih tela. Termin interseks se koristi da opiše široki raspon prirodnih varijacija tela. U nekim slučajevima su interseks crte primetne odmah po rođenju, dok u drugim nisu sve do puberteta. Neke hromozomske interseks varijacije uopšte ne moraju biti fizički vidljive. Prema stručnjacima/kinjama, između 0,05 i 1,7 procenata populacije rađa se s interseks karakteristikama, slično procentu osoba koje imaju riđu kosu.
 
Evropski parlament je 14. februara usvojio pionirsku Rezoluciju o pravima interseks osoba, čime je postavljen jasan standard u okviru Evropske zajednice u pogledu zaštite ljudskih prava i telesnog integriteta interseks osoba.