Okrugli sto: Model zakona o rodnom identitetu i pravima interseks osoba - Geten

Geten vas poziva na diskusiju povodom javnog predstavljanja Modela Zakona o rodnom identitetu i pravima interseks osoba, koja će se održati u zgradi Ujedinjenih nacija, u ulici Bulevar Zorana Đinđića 64, u ponedeljak, 23. decembra 2019.

Pravni tim organizacije Geten je 2019. godine unapredio postojeći Model Zakona o rodnom identitetu i pravima interseks osoba, kojim je obezbeđeno poštovanje ljudskih prava i dostojanstva trans i interseks osoba, uključujući i pravo na samoodređenje. Ovaj model, između ostalog, omogućava zakonsko priznanje rodnog identiteta svakoj osobi i brzu i jednostavnu proceduru promene dokumenata. Zakonom se po prvi put uređuje pravo na promenu oznake za pol u matičnoj knjizi rođenih na način da se u rubrici oznaka za pol, pol označi kao muški, ženski ili „drugo“. Ovaj model takođe po prvi put uključuje polne karakteristike kao osnov po kom je diskriminacija zabranjena.

Model zakona o rodnom identitetu i pravima interseks osoba možete pročitati ovde.

Zainteresovani/e svoje učešće treba da potvrde do petka, 20. decembra, slanjem imejla na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Agenda

11.00 – 11.15

Uvodno obraćanje, Agata Milan Đurić, koordinatorka Getena

Ana Janković Jovanović, saradnica za ljudska prava, Tim Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Srbiji

11.15 – 11.35

Model Zakona o rodnom identitetu i pravima interseks osoba , Jelena Simić, Doc. dr Pravni fakultet Univerziteta Union, članica pravnog tima Getena

Ivana Stjelja, članica pravnog tima Getena

11.35 – 11.50

Svakodnevni pravni izazovi sa kojima se trans osobe sreću, Saša Lazić, član pravnog tima Getena

11.50 – 12.00

Zakonska rešenja iz sveta, Dr Zorica Mršević, članica pravnog tima Getena

12.00 – 12.30

Diskusija

Moderacija: Jovanka Todorović, koordinatorka javnog zagovaranja, Geten

Osveženje