Regionalna konferencija: Izvan zakona: Pravna regulacija životnih zajednica osoba istog spola i Dijalog o transrodnosti – Trans* kao političko i zdravstveno pitanje - Geten

Soc logoU okviru programa za Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, Sarajevski otvoreni centar organizuje dve jednodnevne tematske konferencije koje će se održati 1.06. i 2.06. 2015. godine u Sarajevu.

Konferencijama Izvan zakona: Pravna regulacija životnih zajednica osoba istog spola i Dijalog o transrodnosti – Trans* kao političko i zdravstveno pitanje, Sarajevski otvoreni centar želi otvoriti dijalog o ljudskim pravima i jednakosti LGBT osoba u bh društvu.

Na konferenciji će učestvovati stručnjaci/kinje iz civilnog društva, predstavnici/e zdravstvenih institucija, kao i pravnici/e, koji/e godinama rade na zagovaranju trans* pitanja, i koji dolaze iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Gayten-LGBT će učestvovati na konferenciji Dijalog o transrodnosti 2. juna, na panelu naslovljenom Zagovaranje za prava trans* osoba u regionu, zajedno sa organizacijama TransAid Hrvatska i Queer Montenegro.

Neposredno nakon završetka konferencije 2. juna, biće otvorena javna dokumentaristička izložba o pravima i aktivizmu LGBT osoba SVA LJUDSKA BIĆA RAĐAJU SE SLOBODNA, i po prvi put dodeljena Nagrada za unapređenje ljudskih prava LGBT osoba u BiH, u 18h u umetničkoj galeriji Collegium Artisticum.

Pozivnica izlozba1 1024x488

 

SS PubPhot

Specijalna gošća konferencije, koja će i otvoriti istu, je profesorka Suzan Strajker, direktorka Instituta za LGBT studije pri Univerzitetu Arizona (SAD) i autorka dela Transgender History. Dolazak prof. Stryker omogućila je Američka ambasada u BiH. Dolaskom Suzan Strajker organizatorke/i želeli su da široj javnosti, a pre svega budućim akademskim građanima/kama omoguće prostor za širenje vidika i edukacije na temu transrodnosti, celog pokreta kroz istoriju, te borbi za prava trans* osoba.

 

 

Ovde možete podledati program konferencije Izvan zakona i program konferencije Dijalog o transrodnosti.

11272127 10152797102237382 1226951926 n