Kristian Ranđelović o svom interseks iskustvu

Ukoliko ste interseks osoba, imate doživljaj da vaše telo nije određeno karakteristikama samo jednog pola ili želite da pružite podršku interseks osobi/ama iz vašeg okruženja
Post Reply
User avatar
EYA
Site Admin
Posts: 47
Joined: Wed Jan 27, 2016 5:27 pm

Kristian Ranđelović o svom interseks iskustvu

Post by EYA » Tue Jun 11, 2019 12:23 pm

Ni do danas nisam saznao koliko sam operacija imao, niti šta mi je uklonjeno, ali mislim da su moji roditelji odstranili nešto od mojih tadašnjih genitalija i da su želeli da ja budem devojčica - kaže Kristian, interseks osoba.

Interseks osobe u Srbiji praktično su nevidljive. O njima se ne priča, ako se nekad i spomenu, to je najčešće pogrešna konotacija ili potpuno neznanje. Kristian ističe svoju interseks pripadnost, a u razgovoru za „Telegraf“ otkrio nam je sve ono o čemu se u Srbiji, ali i svetu ćuti.

Za sam početak rekao nam je jednu neverovatnu činjenicu, a to je da su podatak da je rođen kao interseks, njegovi roditelji krili od njega. Način na koji je to saznao nije bio prijatan za jednog tinejdžera, a verujte, ne bi bio ni za koga.

- Imao sam tri godine i nisam sebe video ni kao dečaka ni kao devojčicu, jer u tom trenutku nisam imao ideju šta to znači uopšte, bio sam mali. Da moje telo nije ono šta treba da bude po izboru mojih roditelja, shvatio sam kad sam bio na letovanju, pokušavao sam sa drugarom da piškim u pesku. Tad mi je bilo neobično, jer to nisam mogao da izvedem kao on. Moje telo se u tom trenutku ne razlikuje nešto specijalno od njegovog, ali ja ne znam kako se to radi - počinje svoju ispovest Kristian.

Međutim, to „čudno“ iskustvo, kako on kaže, postalo je još izražajnije u osnovnoj školi, kada je on imao žensko ime, ali je svojim izgledom ličio na dečaka. Jedina stvar koja ga je mnogo bunila, bili su ožiljci koje je imao po svojim genitalijama.

Naime, Kristian tada ne zna da je rođen kao interseks osoba i da su roditelji odobrili operacije na njegovom telu, kako bi uklonili deo njegovih nerazvijenih genitalija. To nije značilo da on ima potpuno razvijena oba pola, što mnogi povezuju sa hermafroditizmom i tako najčešće prave grešku kada je o ovim osobama reč.

Moje telo ulazi u pubertet i dobija neke nove obrise koji su meni pravili još veći problem. Sreća je što nisam previše izrastao, jer ožiljci rastu kako vi rastete, pa se ta koža rasteže i nesnosno boli. Nisam mogao da vozim bicikl, jer su boleli ožiljci od tih operacija koje su mi urađene kao malom, ali našao sam način, stajao sam i vozio - priseća se bolnog i psihičkog i fizičkog iskustva.

Pročitajte ceo tekst na http://transserbia.org/interseks/1558-k ... s-iskustvu
We are not what other people say we are. We are who we know ourselves to be, and we are what we love. Laverne Cox

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests