intersexOdbor za Inostrane poslove Evropske unije usvojio je Predloge za Promovisanje i Zaštitu Uživanja svih ljudskih prava Lezbejkama Gej, Biseksualnim, Transrodnim i Interseks Osobama (LGBTI). Veliki i značajan pomak je u pitanju da se interseks osobe uopšte pominju u ovom dokumentu i to po prvi put.


Odbor za Inostrane poslove Evropske unije usvojio je Predloge za Promovisanje i Zaštitu Uživanja svih ljudskih prava Lezbejkama Gej, Biseksualnim, Transrodnim i Interseks Osobama (LGBTI).

GUIDELINES TO PROMOTE AND PROTECT THE ENJOYMENT OF ALL HUMAN RIGHTS BY LESBIAN, GAY, BISEXUAL, TRANSGENDER AND INTERSEX (LGBTI) PERSONS

intersexIIO čestita Odboru na odličnim i zakonski obavezujućim instrukcijama institucijama EU i zemljama članicama, o tome kako napredovati u polju ljudskih prava LGBTI osoba u kontaktima sa zemljama koje nisu članice i sa organizacijama civilnog društva.

Veliki i značajan pomak je u pitanju da se interseks osobe uopšte pominju u ovom dokumentu i to po prvi put, a verujemo da je ovo veliki korak ka još jačim merama.

Stoga pozivamo institucije EU i zemlje članice da obrate pažnju na živote interseks osoba u EU i da se aktivno bore protiv diskriminatornih zakona, politika i praksi, koje narušavaju ljudska prava interseks osobama, te da se prestane sa diskriminacijom interseks osoba i da im se zagarntuje pravo na telesni integritet i samo-određenje.

(iz saopštenja za javnost Internacionalne Interseks organizacije)

prevod MJ