tumblr m6vlwlsATN1qcna1jo1 500Centar za kvir studije vas poziva na 16. skup kvir studija u školskoj 2013/14. godini. U subotu 12. aprila razgovaraće se o temi Transeksualnost, interseksualnost i X pol/rod. Sa vama razgovara Kristian Ranđelović.

Putovanje kroz prosTRANStvo, vođeno kroz priču o transeksualnosti. Zamka termina “transseksualnost/transseksualizam”. Od pojma i fenomena, preko teorija do života ljudi u Srbiji i svetu, seksualnog rada (prisila?). Potreba da se promeni biološki pol, percepcija i prezentacija nas u binarnom svetu, lični doživljaj tela i vlastitg identiteta. Šta se sve nalazi na putu transeksualnih osoba, kada on počinje i sa čim se završava? Kako i koliko medicina pomaže i/ili  „leči“? Transeksualnost, interseksualnost (i dalje od roda i pola u prostor nepoznatog X) i seksualnost, uloga seksualne orjentacije u različitim kontekstima. Medicinska i pravna regulativa u Srbiji i promene u poslednjih godinu dana.

Kristian Ranđelović je aktivista koji već 15 godina sarađuje sa Beogradskim timom za rodnu disforiju. Radi u organizaciji Gayten-LGBT od 2005 godine. U okviru organizacije osniva i kordinira prvu grupu samopodrške za trans osobe od 2006. godine. Ovo je prva grupa za trans osobe na Balkanu. Svojim radom i angažmanom dobrineo je osnivanju sličnih programa za trans osobe u Hrvatskoj i Bosni. Učestvovao je u kreiranju prvog web sajta koji se bavi trans tematikom u zemljama nekadašnje Jugoslavije. Učestvuje na raznim seminarima, treninzima i sastancima koji se bave trans problematikom. Pojavljuje se u štampanim medijima, kreira pozitivnu sliku o trans osobama. 

Izlaganje će se održati u subotu, 12. aprila, od 14 do 16h, u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju, Kraljice Natalije 45, Beograd.


Dođite!