n-PATTISPANGLERPERSONAL-large570Skoro već 25 godina bila sam obična žena sa jednom tajnom. To je tajna zbog koje sam se uvek osećala „manje od“ i zbog nje je iza mene ostajao trag propalih snova i odnosa. U tim godinama običnosti, niko nije znao tu moju tajnu, čak iako ne bi prošao ni dan, a da nisam bila prestravljena da bi je neko mogao otkriti. Ovo je uticalo na svaku moju odluku i svaki moj odnos sa drugima.

A tajna? Pa tajna je bila ta da sam žena rođena sa penisom. Razumem transrodne osobe jer sam i sama morala da se podrvrgnem operaciji kako bi mi se mozak i telo usaglasili. Kao i sve žene, rođena sam sa dva X hromozoma. Takođe sam rođena i sa jednim Y hromozomom, otud penis. To je stanje koje se zove Klinefelterov sindrom. Ja sam XXY, tehnički gledano to znači da sam interseks osoba.

Postala sam vozač kamiona teretnjaka kako bih se distancirala od straha koji me je pratio u životu. Vožnja kamiona je anonimna, i dok god se praviš da si obična i držiš se po strani, dobro je mesto za skrivanje. Trans žene posebno, i mnoge interseks osobe takođe, mogu da imaju poteškoća da prolaze u profesiji u kojoj je izgled osobe pod stalnom lupom i procenom. Izgled vozača kamiona nije važan. Kakogod, to nije dobro mesto za autovane trans i interseks osobe.

Moj prvi susret sa LGBTQ aktivistima/kinjama došao je nakon godina slušanja emisija na radio stanici SiriusXM OutQ dok sam vozila kamion, krstareći američkim drumovima i javljajući se u razne programe, zbog čega sam se osetila kao da sam najzad deo jedne zajednice. Postala sam na neki način i poznata kao česti slušalac i neko ko se stalno javlja u program, kao i zbog kratkog dokumentarca Kamiondžika Peti, koji je snimila Bo Džej Ženo, koja je krenula na desetodnevni put sa mnom prošlog leta. Film će biti prikazan na festivalu transrodnog filma u San Francisku 2014, sledećeg meseca (od 7-9. novembra u pozorištu Roksi), a premijeru je imao na Aut festu u Los Anđelesu jula meseca.

I dok sam mogla da vodim običan život, to nikada nije značilo da strah nije bio tu. Taj strah je prožimao svaki aspekt mog života i zbog toga, i jedino zbog toga, ranije nisam bila u stanju da doživim sreću i ispunjenje. Strah ti ne dozvoljava da održavaš zdrave, iskrene i otvorene odnose na drugima. Strah ti ne da da radiš na svojoj karijeri u bilo kojoj oblasti, izuzev u onima u kojima možeš da budeš anonimna i što manje vidljiva. Borila sam se sa depresijom i manjkom samopouzdanja. Mnogo puta sam želela da dignem ruke od svega i prosto nestanem.

Ali, u meni ipak ima duha koji mi nije dozvolio da odustanem, i to što sam se povezala sa zajednicom širom zemlje, putem satelitskog radija i online, stvarno mi je pomoglo i ulilo nadu. Trebalo mi je mnogo godina da ovaj duh identifikujem i shvatim, i dalje učim kako to da radim.

Kada sam krenula na ovaj put i počela da srećem više ljudi, bila sam iskreno u šoku zbog toga koliko malo gejevi i lezbejke znaju ili razumeju trans iskustvo, a kamoli interseks. Kako mogu, pitala sam se, da očekujem da strejt osobe razumeju trans i rodno varijantne osobe, kada nas tako malo njih iz LGB zajednice razume?

Tako da ja želim da krenem od LGB zajednice. Tokom nekoliko poslednjih godina, upoznala sam mnogo gejeva i lezbejki. Dala sam im do znanja da su pitanja o mom životu dobrodošla, bez ustručavanja, i drago mi je da mogu da kažem da su bez izuzetka svi/e oni/e postavljali/e inteligentna pitanja i u potpunosti me prihvatili. To je ono što mi daje snage da idem dalje. Uz obrazovanje i prosvećenost, obični ljudi mogu da shvate trans iskustvo, i iskustvo nekoga kao što sam ja, rođena kao XXY.

Shvatam da to što sam istupila javno spremna da podelim sa svima svaki delić svog života, može da bude opasno. Spremna sam da prihvatim i tu činjenicu. Tako da, pitajte me zašto. Kažite mi šta želite da znate i hajde da počnemo da razgovaramo o ovim stvarima.

Peti Spengler na Tviteru: www.twitter.com/truckerpatti

Prevod: MJ
Izvor: www.huffingtonpost.com