Lista "Top 10 trans knjiga" sastavljena na web-sajtu PlanetOut.com.

feinberg.gif

TRANSGENDER WARRIORS: Making History From Joan of Arc to Dennis Rodman
Leslie Feinberg
Na ovom fascinantnom, ličnom putu kroz istoriju, Leslie Feinberg – jedan od naj značajnijih aktivista za rodna prava današnjice - otkriva ubedljive dokaze da su osobe koje prelaze kulturološke rodne granice oduvek postojale. Od svog detinjstva i tinejdžerskih dana provedenih u „rodnom odmetništvu“ Feinberg traga za drugim odmetnicima tokom istorije.

 

 

 

 

sexchanges.jpgSex Changes: The Politics of Transgenderism
Pat Califia
Temeljna analiza savremene istorije transeksualnosti. Pišući od MTF i FTM transeksualnim osobama Califia istražuje živote pionira/ki transrodnosti poput Christine Jorgenson, Jan Morrisa, Renee Richards i Mark Reesa; takođe partnera/ki transrodnih osoba poput Minnie Bruce Pratt; kao i savremenih aktivista i aktivistkinja za transrodna prava poput Leslie Feinberg i Kate Bornstein.

 

 

 

 

gender_outlaw.jpgGender Outlaw
Kate Bornstein
Ova knjiga je rad žene koja je prošla kroz razne promene – bila je heteroseksualni muškarac, član Sajentološke crkve, prodavala računare za IBM, a sada je lezbejska spisateljica, glumica i performerka. U ovoj knjizi o njenom životu i rodovima Kate Bornstein se bavi “mehanikom” njene operacije, kao i svime što ste ikada želele/i da znate o rodu. Gender Outlaw:On Men, Women, and the Rest of Us predstavlja svojevrsni manifest o rodu i seksualnosti.

 

 

 

body_alchemy.jpgBody Alchemy
Loren Cameron
Loren Cameron je rođen 1959. u Pasadeni u Kaliforniji. 1979. se seli u San Francisko gde je živeo u lezbejskoj zajednici. Krajem 80ih počinje da se identifikuje kao FTM transeksualna osoba i započinje put u kome je evoluirao u muškarca kakav je danas. Cameron je počeo da fotografiše kako bi dokumentovao svoju transformaciju. Tako je počeo da fotografiše i druge trans osobe koje je poznavao. Ova knjiga je zbirka fotografija i njihovih priča.

 

 

 

sacred_country.jpgSacred Country
Rose Tremain
1952. u Engleskoj, šestogodišnja Mary Ward shvata svoj pravi identitet: „Imam jednu tajnu. Nisam Mary. To je greška. Nisam devojčica, ja sam dečak.“
Maryna borba da postane Martin, duštveno licemerje, i raznovrsni likovi čine okosnicu ovog osobenog i intimnog romana.

 

 

 

 

lastcovr.jpgThe Last Time I Wore a Dress
Daphne Scholinski
Sa 13 godina Daphne Scholinski je bila muškobanjasta devojčica iz predgrađa, sa tužnom porodičnom istorijom. Pre svoje 15 godine je smeštena u mentalnu instituciju sa dijagnozom „poremećaj rodnog identiteta“. Terapija se sastojala od „lekcija ženstvenosti“ tokom tri godine: učila je kako da hoda, sedi, flertuje i da se oblači kao „prava devojka“. Iz bolnice je otpuštena kad joj je bilo 18 godina, po isteku zdravstvenog osiguranja. Njeni memoari govore o tom periodu.

 books_crossing100.jpgCrossing
Deirdre McCloskey
30 godina u braku, otac dvoje dece, profesor ekonomije i istorije, McCloskey je u tajnosti bio krosdreser 41 godinu. Sa 52 je shvata da je njen pravi identitet ženski i tada je počinje proces tranzicije kao “Dee” da bi postala “Deirdre.” U srcu ove fascinantne i uzbudljive priče pisane u trećem licu su dve godine na hormonima, operacije, elektroliza, legalna promena imena, sve to kao deo fizičkog i emotivnog „prelaza“ iz muškog u žensko.

 
18tiptonSuits Me: The Double Life of Billy Tipton
Diane Wood Middlebrook
Kada je džez muzičar Billy Tipton 1989. umro u 74. godini, otkriveno je da je bio ženskog pola. To je prilično iznenadilo njegovih pet bivših žena i tri usvojena sina. Bili je „prolazio“ kao muškarac od kada mu je bilo 16 godina, delimično zbog muzičke karijere, a delimično, tako deluje, jer je to bio dobar način da zavodi devojke. Nikad nije dozvolio da buđe viđen nag, svako jutro je uvezivao grudi i navlačio donji veš sa nekakvom „spravicom“ unutra.

 

 

 

 

medical_legal_workplace.jpgMedical, Legal and WorkPlace Issues for the Transsexual: A Guide for Successful Transformation
Sheila Kirk i Martine Rothblatt
Ova knjiga je napravljena sa iskrenom željom da transeksualnim osobama da smernice i pomoć prilikom najvažnijeg procesa u njihovim životima. Knjiga se bavi sa tri perioda:
1.    Periodom tranzicije iliti testom stvarnog života.
2.    Iskustvom operacije i bolničkog oporavka.
3.    Kasnijim oporavkom i životom.

 

 

 

volcano99.jpgThe Drag King Book
Del La Grace Volcano i Judith "Jack" Halberstam
The Drag King Book istražuje živote, zajednice i performanse mnogih vodećih drag kingova sredinom 90ih, u Nju Jorku, San Francisku, Londonu, Berlinu, Milanu i Parizu i prikazuje ih fotografijama, tekstovima i intervjuima. Ova knjiga i u svom drugom izdanju predstavlja jedinu vizuelnu monografiju drag king scene koja se širila širom sveta tokom šest godina od kada je knjiga prvi put objavljena.

 

 

 

Priredila i prevela: Majda Puača

 

Posetite chat server našeg vebsajta, mesto za LGBTIQA razgovore