Sestrinstvo je kratak dokumentarac o jednom frizerskom salonu u Bronksu, Njujork, koji vodi i čija je vlasnica jedna latino trans žena, Lupe Gonzales.

Ovaj film Mikajla Rankovića je nastao tokom kursa snimanja dokumentarnog filma na njujorškom univerzitetu i sastoji od intrevjua sa pet transrodnih žena koje rade u frizerskom salonu. „Sestrinstvo“ nastoji da istraži teme rada u tom kraju i bivanja transrodnom osobom. Kroz intervjue publika saznaje na koji način se ove trans žene nose sa izazovima svakodnevice i rada u ovom delu Njujorka.

Mikajlo Ranković je transeksualni emigrant iz Beograda, gde je radio kao producent u Kulturnom centru Beograda. Pošto se preselio u Njujork i nakon rada u pozorištu i na filmu, odlučio je da krene da snima sopstvene dokumentarce.

Snimljeno je mnogo filmova o operacijama prilagođavanja tela rodnom identitetu, hormonskoj terapiji, ali samo nekoliko njih bave se životom osoba nakon tranzicije. Deset godina nakon Mikajlove tranzicije, interesuje ga kako se život odvija nakon „promene“ i koliko to što je neko trans znači u svakodnevnom životu. Mikajlo je nedavno postao i ponosan otac dečaka i raduje se izazovima koje roditeljstvo donosi.

Sestrinstvo je prikazan na nekoliko festivala: 2012 na festivalu Queer Fruits Film Festival u Australiji,  San Francisco Transgender Film Festival u San Francisku, Genderreel Festival u Filadelfiji, SAD, i 2013 na Međunarodnom festivalu queer filma Merlinka, u Beogradu.

Autor: Mikajlo Ranković
Prevela: MJ