transamerikaU relativno kratkoj transdžender istoriji na filmu, od filma The Crying Game do filma Priscilla – Kraljica pustinje, nijedan nije tako duboko ušao u problem kao Transamerica. Film Boys Don't Cry jeste kvalitetan i jak, ali je u pitanju tragedija. Transamerica je sladak film koji uspeva da stvori jedan osvežavajuće originalni transseksualni lik koji je dovoljno kompleksan da iznese film i dovoljno iskren da pobudi identifikaciju.

Režiser i scenarista Duncan Tucker stvorio je odličnu ulogu za Felicity Huffman i ona je apsolutno fantastična. U nekoliko minuta filma Huffmanova je učinila da zaboravite njenu ulogu u seriji Očajne domaćice i da se prepustite novom toku. U ulozi Bree Osbourne, muškog transseksualaca koji želi da postane žena, Huffmanova je uspela da ostavi svoj glamur po strani i da se posveti ovoj ulozi. Bree želi samo da se uklopi, tako da se krije iza šešira i sunčanih naočara i savija svoja kolena da bi izgledala niža dok čeka autobus. Ona živi u lošem delu Los Anđelesa, pere sudove u meksičkom restoranu i pokušava da se bavi telemarketingom. Jedina neobična stvar u njenom životu je odlazak kod psihološkinje, koja pomaže Bree da se pripremi za operaciju promene pola.

Njen svet je uzrujan kada saznaje da ima sina. Njena psihološkinja smatra da Bree nije još uvek spremna za operaciju, jer nije u stanju da se suoči s njenom prošlošću. Bree odlazi u Njujork da upozna sina, koji je gej muška prostitutka po imenu Tobi. On misli da je ona hrišćanska misionarka a Bree nije želela da otkrije svoj pravi indentitet. Oni zajedno kreću kolima do Los Anđelesa gde Tobi želi da postane gej porno glumac.

Tokom puta oni slučajno svraćaju na transseksualnu kućnu žurku, njihova kola bivaju ukradena kao i Breeini hormoni, upoznaju simpatičnog kamiondžiju koji im pomaže da stignu do kuće Breeinih roditelja. Bree se ponovo suočava sa šašavom majkom koja ima problem da prihvati svog "sina" i traži novčanu pomoć da stigne do Los Anđelesa na operaciju.

Film je dobio dve nominacije za Oskara, za najbolju žensku (trans) ulogu i najbolju pesmu koju peva Doli Parton.

Predrag M. Azdejković

Izvor: www.queeria.com