bethatguy1U poslednje vreme počinjem da primećujem jedan obrazac – sve više muškaraca ustaje protiv mizoginije, seksualnog nasilja, uličnog maltretiranja, svaljivanja krivice na žrtvu, apologije silovanja i seksizma.


Uprkos halabuci koju je generisao idiotluk Pokreta za Muška Prava, neke stvari se menjaju. Na svakom faksu i u svakoj srednjoj školi u kojoj radim, srećem mlade muškarce koji s posvećenošću žele da rade na stvaranju drugačije ideje muškosti.


Ukratko, ima muškaraca koji se ponašaju ovako:

 

I zato želim da ovde izdvojim nekoliko divnih muškaraca koji su deo ove promene o kojoj pričam, promene ideje o tome šta znači biti muškarac. Beskrajno im se divim jer me svakodnevno inspirišu da i sam budem bolja osoba i bolji muškarac.Darnel Mur
Kao intelektualac koji se bavi pitanjima rase, seksualnosti i roda, Darnel poziva muškarce da razmisle o svojoj poziciji u društvu na drugačiji način, okrenu se etici ljubavi i bratstva, umesto dominaciji i kontroli. Njegov rad sa mladima je zaista revolucionaran.

 Fivel Rotberg
Fivel je otac, filmski stvaralac i aktivista koji svojim pričama pomaže muškarcima da shvate koliko je veliki posao transformisati sebe u procesu transformacije muškosti. Film, House Devil, Street Angel je autobiografski dokumentarac, Fivelova priča kojom opisuje svoju borbu oko podizanja sina, i kako ga vaspitati u duhu drugačije, nenasilne, pozitivne ideje muškosti.
Trenutno radi na dokumentarcu o pristanku i pozitivnoj, zdravoj seksualnosti.
U međuvremenu, pogledajte kratak video koji je napravio:

 


Kai M. Grin
Kai je režiser i pesnik na doktorskim studijama, koji nastoji da stvori inkluzivnije razumevanje roda i maskuliniteta kroz svoj umetnički i akademski rad. Piše o rasi, rodu i isceljenju na sajtu Everyday Feminism.
Pogledajte trejler za njegov dokumentarac It Gets Messy in Here ovde, i intervju s njim:

Me&MyBois Episode 3: Kai M Green from me&mybois on Vimeo.

 

 
Emilijano Dijaz de Leoni
Emilijana sam upoznao kada je govorio o važnosti reagovanja posmatrača u španskim migrantskim zajednicama na godišnjoj konferenciji koalicije iz Tenesija nazvanoj Stop seksualnom i nasilju u porodici. Jednstavno me oborio s nogu.
Otad od njega učim kroz njegove radove, aktivizam i posvećenost teksaškoj Asocijaciji protiv seksualnih napada. Preporučujem njegov blog i Twitter nalog za bolje razumevanje nenasilnog maskuliniteta.Emilijano govori na protestnom skupu SlutWalk 2011: 

 Džekson Kac
Jedna od važnih osoba koje su uticale na moj razvoj je Džekson Kac. Na njegov rad sam naišao na prvoj godini koledža i bio sam oduševljen. Nikada pre toga nisam čuo muškarca koji govori o bivanju muškarcem kao on.
Ono što najviše inspiriše u vezi sa njegovim radom je to koliko uspeva da komunicira sa muškarcima iz različitih sredina i različitog nivoa obrazovanja.
Da biste videli kako s lakoćom Džekson omogućava svima da se uključe u diskusiju o feminizmu i transformativnom maskulinitetu, pogledajte ovaj viralni snimak sa Ted Talk-a:

 Džef Perera
Džef Perera je autor, govornik i aktivista, koji poziva muškarce da ostave za sobom zastarela shvatanja maskuliniteta i posvete se izgradnji inkluzivnijijeg, pažljivijeg i nenasilnog rodnog identiteta.
Osnivač i glavni i odgovorni urednik Higher Unlearning, Džef osnažuje muškarce da sami budu odgovorni za svoje postupke i svoje reči.
Pogledajte Džekov poslednji nastup na Ted Talk-u:

 Karlos Andres Gomez
Karlos je pesnik, pisac i govornik koji poziva ljude da kritički pristupe izrazu „Budi muško“ i preispitaju šta taj koncept znači. Prvi put sam se susreo sa njegovim radom kada je govorio svoju poeziju sa Andreom Gibson u Denveru pre nekoliko godina, i otad pratim njegov rad.
Pogledajte njegov nastup na Ted Talk-u gde govori o konceptu „Budi muško“:

 


Bez obzira na to govorimo li o poznatim pesnicima ili intelektualcima ili našim očevima i prijateljima, vreme je da počnemo da ukazujemo na one koji zahtevaju drugačiju vrstu maskuliniteta, inkluzivnijeg i nenasilnog.Shvatite ovo kao poziv da delate. Odvojte vreme da se zahvalite muškarcu kog ste videli da reaguje i radi ka izgradnji drugačije ideje toga šta znači biti muškarac.

 

Piše: Džejmi Ut

Uredila i prevela: MJ


Izvor:  changefromwithin.org