bluesMnogo pre nego što je Holivud proizveo figuru buntovnika kao razmaženo belo derište u pogrbljenoj pozi i vindjakni, grupa Afroamerikanki razbijala je tabue i živele su opasno kao queer bluz dive tokom 1910ih i 1920ih godina. Ove žene – Ma Rejni, Besi Smit, Alberta Hanter i Gledis Bentli – na svim su nivoima mogle da ovom ljutitom belom dečku pruže razloge za pobunu.

Bile su crnkinje u segregiranoj i rasističkoj Americi; bile su žene u seksističkom i patrijarhalnom svetu; bile su queer kada je biti lezbejka, gej ili biseksualna osoba smatrano posebnom sramotom. Svaka od njih je bila autentična buntovnica, mnogo buntovnija od bilo čega što naša današnja dosadna popkultura promoviše kao buntovništvo.

Kada čujete Ma Rejni kako peva  “Prove It On Me Blues”, shvatate da ne daje ni pet para o tome šta ko misli, ona prosto govori kako stvari stoje:

Kažu da sam zgrešila, a niko me uhvatio nije.
Neka ih, nek dokažu.
Izašla sam sinoć sa prijateljima svojim.
Bile su to žene, jer muškarce ne volim.


Pesma se odnosi na incident kada je Rejni bila uhapšena zbog nepristojnosti na ženskoj žurci  kojoj je prisustvovala 1925. Rejni je bila poznata kao „Majka Bluza“ koja je otkrila Besi Smit – „Caricu Bluza“, koja je kasnije i zasenila svoju mentorku, i spasila izdavačku kuću Paramount od bankrota, sa rizičnim pesmama kao što je „Need a Little Sugar in My Bowl”. Dok je Alberta Hanter živela otvoreno sa svojom ljubavnicom, Gledis Bentli je bila bučica koja je nosila beli smoking i cilindar i „besramno flertovala“ sa ženama u publici.

T’Ain’t Nobody’s Bizness: Queer Blues Divas of the 1920s je kratak dokumentarac koji istražuje karijere ovih žena. Snimljen 2011, film beleži kako se:

1920ih desila tehnološka revolucija i napredak muzičke industrije, što je stvorilo prvu klasu Afroamerikanki koje su pevale i tako utrle sebi put ka slavi i bogatstvu. Bluz dive kao što su Besi Smit, Ma Rejni i Alberta Hanter stvorile su i promovisale jednu radničku perspektivu bluz života, koja je predstavljala alternativu viktorijanskoj uglađenosti i maniraima srednje klase. Svojim životima i muzikom, žene bluza predstavile su se kao snažne, nezavisne žene čiji su životi bili teški, i koje su bez pardona pravile nekonvencionalne izbore kada je u pitanju odeća, zabava i ljubavni odnosi. Bluz pevačice širile su crni feminizam koji je slavio emotivnu snagu i izdržljvost i seksualno zadovoljstvo, bez obzira na to odakle dolaze.

"T'Ain't Nobody's Bizness" Trailer from Robert Philipson on Vimeo.Prevod:MJ

Izvor: http://dangerousminds.net/comments/taint_nobodys_bizness_queer_blues_divas_of_the_1920s