6873712-largeNovi film na koji treba obratiti pažnju, a koji kreće sa bioskopskim prikazivanjem od septembra je film Pride. Ovaj uzbudljiv film Metjua Vorčasa, govori o pomoći i podršci koju su ge i lezbejski aktivisti i aktivistkinje pružili/e rudarima tokom štrajka 1984-5. godine u Velsu. 

Čitajući vesti o štrajku rudara, jedan od likova u filmu prepoznaje stvar za koju se treba boriti. "Rudarske zajednice trpe maltretiranje baš kao i mi," on govori svojim drugovima i saborcima. Oni osnivaju LGSM - Lezbejke i gejevi podržavaju Rudare - i na taj način uspevaju da uzburkaju velšku javnost.pride-1Film prikazuje kako su se aktivisti/kinje oslobodili svog parohijalnog stava, dok je rudarska zajednica morala da dovede u pitanje svoje seksualne politike. Na taj način film pokazuje da štrajk rudara protiv Tačerkine vlade nije bio još jedan u nizu protesta na putu za zaborav, već trijumfalni korak napred ka gej pravima i ljudskim pravima uopšte. Ovaj inspirativan film o solidarnosti uprkos nedaćama i policijskom zastrašivanju, prihvata i subvertira stereotipe, spretno nam prikazujući priče o ličnom trijumfu i mukama, dok bauk side baca zastrašujuću senku na gej zajednicu.
Prajd je životna oda toleranciji, prihvatanju, veri u sebe i solidarnosti koja sjajno odgovara naslovu filma. Sjana gluma Bila Najia, Imelde Stoton, Domink Vest i Pedi Konsindajna.  Uredila: MJ