lavernLavern Koks je u skorašnjoj emisiji kod Vilsona Kruza dovela u pitanje privilegiju prolaženja* trans osoba i afirmativno govorila o ideji trans lepote.

Smatrajući više vrednim one transrodne osobe koje "prolaze" u svom odabranom rodu, mi šaljemo poruku da nije u redu biti trans.

Ova poruka je pogrešna.

Evo kako Lavern Koks dovodi u pitanje i kritikuje ovu ideju, uz tvrdnju da je biti trans, biti lep/a/o.

Razmislite o ovoj moćnoj poruci, i koristite je u borbi protiv privilegije prolaženja. Treba da budemo slobodni da ponosno prolazimo onakvi/e kakvi/e smo.


prolaženje* (eng. passing), opisuje sposobnost trans* osobe da bude "prepoznata" i prihvaćena u rodu/polu koji preferira. Termin se prvenstveno odnosi na prihvatanje od strane onih koje osoba ne poznaje, ili koji ne znaju da je osoba trans*, ili ne znaju za rodni identitet i karakteristike te osobe. Uglavnom prolaženje uključuje kombinaciju načina izražavanja, ponašanja i fizičkih rodnih oznaka, ali će mnogi istaći da je element samopouzdanja mnogo važniji od fizičkih aspekata nečijeg izgleda. Prolaženje kao termin se takođe može odnositi na rasu, etnicitet i/ili klasni status.


Priredila: MJ
Izvor: http://everydayfeminism.com/2015/02/laverne-cox-passing-privilege/