hormoniHormoni regulišu mnoge telesne funkcije, uključujući rast, seksualni nagon, glad, žeđ, varenje, metabolizam, sagorevanje i skladištenje masti, nivo šećera u krvi i holesterola, reprodukciju. Hormoni, koji regulišu reprodukciju i kontrolišu sazrevanje i razvoj „muških“ i „ženskih“  polnih karakteristika, nazivaju se polnim hormonima.

Podela polnih hormona:

Polni hormoni se dele na „muške“ i „ženske“, iako su svi polni hormoni prisutni u ljudskom ogranizmu u zavisnosti od biološkog pola.
„Ženski“ polni hormoni se nazivaju estrogeni, dok „muški“ nose naziv androgeni hormoni.                                                               
Polni hormoni regulišu razvoj polnih karakteristika – uključujući polne organe koji se razvijaju pre rođenja (genitalije, jajnike/testise itd.) kao i sekundarne polne karakteristike koje se tipično razvijaju tokom puberteta (maljavost, rast kostiju, rast grudi, promene glasa itd.) Tri osnovne kategorije polnih hormona u telu su:

  • Androgeni: testosteron, dehidroepiandrosteron (DHEA) i dihidrotestosteron (DHT)
  • Estrogeni: estriol, estradiol i estron
  • Progestageni: progesteron

Uobičajeno je da biološki muškarci imaju viši nivo andrgena, a biološke žene viši nivo estrogena i progestagena.
Postoje razne vrste lekova kojima se nivoi polnih hormona mogu menjati. Promena ovih nivoa utiče na rast kose/dlaka, dubinu glasa, raspodelu masti na telu, mišićnu masu i druge karakteristike koje se odnose na pol i rod. 

Prevod: Majda Puača
Izvor: http://www.vch.ca/transhealth/resources/library/tcpdocs/consumer/hormones-FTM.pdf

Napomena: binarni termini „muško“, „žensko“, „muškost“, „ženstvenost“ ne odražavaju raznovrsnost tela i identiteta trans osoba. Ipak, za razumevanje delovanja hormona za trans ljude je korisno znati kako testosteron funkcioniše u „tipičnim“ (ne-trans, ne-interseks) muškim telima, i kako estrogen i progesteron funkcionišu u „tipičnim“ ženskim telima. Ove kategorije držimo pod navodnicima radi naglašavanja da su to veštački i nepotpuni koncepti.

Posetite chat server našeg vebsajta, mesto za LGBTIQA razgovore