cos-05-laura-jane-grace-mdnProšle godine, frontman grupe Against Me! Tom Gabel zapanjio je svoje obožavatelje i glazbenu industriju najavom da mijenja spol i svoje poznato ime u Laura Jane Grace.

Od djetinjstva, Tom se osjećao zarobljenim u muškom tijelu, no odrastajući u pred-internetskom dobu, nije imao načina saznati više o tomu što mu se događa. U srednjoj školi počeo je izlaziti s djevojkama, jer "seksualnost nikad nije bila upitna". Uskoro se i oženio umjetnicom Heather Hannourom s kojom je dobio kćer te se u potpunosti posvetio životu kao muškarac.

No, trans osjećaj nikad nije nestao, štoviše samo je jačao, te je u dobi od trideset i jedne godine odlučio napokon krenuti u tranziciju spola. U velikom strahu, priznao je to svojoj ženi i bendu, a oboje su mu pružili podršku.

Nakon pet mjeseci psihoterapije, Tom je dobio pismo odobrenja početka hormonske terapije. "Polako, počeo sam se osjećati kao ja, emocionalno i fizički. Hormoni su omekšali moju kožu, moja je kosa rasla brže, moje ruke su se stanjile, a masa iz mojih grudi se preselila na bokove. I da, počele su mi se razvijati grudi. Hormonska terapija nije promijenila moj glas, to samo operacija može učiniti, ali nije me bilo briga."

Njegova kćer Evelyn u početku je bila zbunjena promjenom i zamolila oca da više ne bude djevojka. No, uz pomoć glazbenika poput David Bowija, Boy Georga, i Freddie Mercuryja, Tom joj je uspio objasniti fluidne rodne definicije i obećao joj da će on uvijek biti njezin tata. "Nije bitno što drugi misle, uvijek moraš biti iskrena prema sebi", lekcija je koju je Tom naučio Evelyn.

Jedna od velikih briga bila je vezana uz njegov seksualni i intimni život sa suprugom Heather. "Kada se moje tijelo promijeni, hoće li me Heather i dalje smatrati privlačnim? Hoće li željeti seks sa mnom? Kako ću uopće imati spolni odnos sa ženom? Odgovor je jednostavan, kao i bilo koji drugi lezbijski par. Naš će se odnos suočiti s raznim izazovima, a neki od njih će biti zabavniji od drugih", izjavio je.

Osim prijatelja i prijateljica kao što je Joan Jett, podršku su mu pružili i njegovi fanovi. "Upoznao sam trans muškarce i žene iz svih sfera života, na različitim mjestima tijekom putovanja. Mnogi su mi rekli da sam im inspiracija, ali oni su inspiracija za mene."

"Odrastajući, nikada nisam imala uzor koji mi je mogao pokazati da možeš biti trans i biti sretan. Nadam se da mogu biti uzor i izvor nade za nekoga tko se bori s tim osjećajima, kao što sam se i ja nekoć", zaključila je Laura Jane.

Preuzeto sa  voxfeminae.net