Vendi Karlos, (rođena kao Volter Karlos na Rod Ajlendu 14. novembra 1939.), je američka kompozitorka i muzičarka, pionirka u polju elektronske muzike.

Vendi Karlos je prvi put došla u žižu javnosti 1968. s muzičkim zapisom baziranom na delima Johana Sebastijana Baha, pažljivo posloženim na Moog sintisajzeru, u to vreme relativno novom i nepoznatom instrumentu. Album je osvojio tri Gremi nagrade 1969. godine. Potom su usledili i novi radovi. Nešto kasnije počela je da stvara i originalne kompozicije, uključujući i prvi album sintetičkih zvukova, pod nazivom Sonic Seasoning (1972), i album na kom je istraživala nestandarno štimovanje, nazvan Beauty in the Beast (1986). Radila je i muziku za film, i poznata je po muzici za dva ostvarenja Stenlija Kjubrika – Paklena pomorandža (1971) i Isijavanje (1980) – a komponovala je i muziku za danas kultni Diznijev film Tron (1982).

Karijera

Vendi je bila muzički genije i počela je sa časovim klavira kada joj je bilo 6 godina. Sa deset je već komponovala - A Trio for Clarinet, Accordion, and Piano. Godine 1953, sa 14 godina, dobila je stipendiju  za kompjuter koji je sama napravila, mnogo pre nego što su kompjuteri postali uobičajeni i prisutni u svim domovima. Diplomirala je muziku i fiziku na univerzitetu Braun (1962), i magistrirala kompoziciju na univerzitetu Kolumbija (1966). Studirala je sa Vladimirom Usačevskim, pionirom elektronske muzike, kao i sa Otom Lueningom i Džekom Bisonom, radeći u poznatom Elektronskom muzičkom centru Kolumbija-Prinston na univerzitetu Kolumbija.

Pošto je nakon diplomiranja ostala u Njujorku, Vendi je upoznala Dr. Roberta Muga (Robert Moog), i postala jedna od njegovih prvih mušterija, pružajući mu savate i tehničku pomoć na daljem razvitku Moog sintisajzera. Između ostalog, uticala je na to da ovaj sinitisajzer dobije na izraženijoj dinamici i muzikalnosti.

RachelElkindWendyCarlos236501Otprilike 1966, upoznala je Rejčel Elkind, koja je bila i producent albuma Switched-On Bach i ostalih ranih albuma. S novcem zarađenim od prodaje ovog albuma, njih dve se sele u kuću koju koriste kao svoj dom i poslovne prostorije, sređujući i studio za snimanje u prizemlju, gde su nastale i snimljene sve naredne kompozicije. Vendi se potrudila da čitav studio zaštiti Faradejevim kavezom, na taj način čuvajući opremu od radio i televizijskog ometanja.

Rad

Pored gorepomenutog dela Trio for Clarinet, Accordion and Piano, Vendi je  komponovala i mnoga druga dok je bila na studijama - Dialogues for Piano and Two Loudspeakers (1963) i Episodes for Piano and Electronic Sound (1964), kao i Variations for Flute and Electronic Sounds (1964), Episodes for Piano and Tape (1964), Pomposities for Narrator and Tape (1965) i operu Noah (1965), koja predstavlja spoj elektronike i regularnog orkestra. Njeno prvo komercijalno izdanje Moog 900 Series – Electronic Music Systems (R. A. Moog Company, Inc., 1967), predstavlja svojevrstan uvod u tehničke aspekte Moog sintisajzera.

Switched-On Bach (1968), je album kojim se Karlos probila, i prvi koji je skrenuo pažnju na sintisajzer kao autentični muzički instrument. Album je postao jedan od prvih LP-ija klasične muzike koji je prodat u 500,000 primeraka, dostigao je zlatan tiraž avgusta 1969, i platinasti novembra 1986. Nastavak je usledio 1969, u spoju barokne muzike i sintisajzera, nazvanom The Well-Tempered Synthesizer. 1973, izdaje Switched-On Bach II.

wendy-carlos-660-80

Godine 1971, Vendi je komponovala i snimila muziku za film Paklena pomorandža, Stenlija Kjubrika, po romanu Entoni Berdžisa. Dodatni muzički radovi koji nisu završili u filmu izdati su 1972, pod nazivom Wendy Carlos' Clockwork Orange. Sa Kjubrikom je sarađivala još jednom na muzici za film Isijavanje (1980), iako je na kraju Kjubrik uglavnom iskoristio već postojeću muziku avangardnih kompozitora. Njen doprinos je najzad ugledao svetlost dana kao posebno izdanje 25 godina kasnije, 2005.

Sonic Seasonings (1972) nije dostigao popularnost njenih prethodnih albuma, ali je bio izuzetno uticajan i velika inspiracija za druge umetnike koji su kasnije kreirali žanr ambijentalne muzike.

Godine 1982, komponovala je muziku za Diznijev film, Tron. Tu je koristila orkestar, hor, orgulje, kao i analogne i digitalne sintisajzere.

Na albumu Beauty in the Beast (1986), Vendi eksperimentiše sa različitim stvarima, intonacijom, balinežanskom skalom i još nekima koje je sama osmislila za potrebe ovog albuma.

Početkom 1998, sva njena dela su digitalno remasterovana i to je sama uradila, u nekim slučajevima bila je primorana da otkupi master trake od kompanije Columbia Records. 2005, izdaje Rediscovering Lost Scores, na kom su se našli i prethodno rasprodati materijali, muzika koja ranije nije bila objavljena, i muzika za filmove koju je radila, a koja na kraju nije završila u filmovima.

studio86

Prilagođavanje tela rodnom identitetu

Vendi Karlos je bila svesna da sa njenim rodom nešto nije u redu još od najranijih dana, i kaže, Bilo mi je pet ili šest godina… Sećam se da sam bila ubeđena da sam devojčica, više sam volela dugu kosu i odeću za devojčice, i nije mi bilo jasno kako to moji roditelji nisu shvatali i zašto rade sve suprotno od toga.

Godine 1962. preselila se u Njujork zbog studija i došla u kontakt sa informacijama o transrodnosti (uključujući tu i rad Harija Bendžamina). 1968. krenula je sa hormonskom terapijom, i uskoro počela da potpuno živi kao žena. Posle uspeha albuma Switched-On Bach, maja 1972, Vendi je bila u mogućnosti da se podvrgne operaciji prilagođavanja tela rodnom identitetu.

tumblr_m1q498p6gC1rq18y6o1_1280

Vendi Karlos se autovala javno u intervjuu za magazin Plejboj maja 1979, jer se po njenim rečima, „Taj magazin uvek bavio oslobođenjem, a ja jedva čekam da se oslobodim.“ Kasnije je zažalila zbog ove odluke i na svom vebsajtu prozvala urednike Plejboja, nazivajući ih  „Arogantnim, sebičnim moralistima, sa autentično sadističkom crtom.“

Karlos ne želi da priča o svojoj operaciji, i traži da njena privatnost kada je ova stvar u pitanju bude ispoštovana.

Pored Gremi nagrada, Karlos je 2005. dobila  SEAMUS Lifetime Achievement Award „za rad u muzici i poseban doprinos umetnosti elektro-akustične muzike“ od strane Društva za elektro-akustičnu muziku Sjedinjenih Država.

Linkovi:

WendyCarlos.com

Wendy Carlos at the Internet Movie Database

Wendy Carlos in conversation with Frank J. Oteri NewMusicBox, April 1, 2007. (VIDEO)

Izvor: Wikipedia.org
Prevod: MJ