Naravno da i dalje ima jako puno posla, ali ove osobe su učinile izuzetno mnogo same.

1. Silvija Rivera

Sylvia_Rivera

Silvija Rivera (Sylvia Rivera), odigrala je izuzetno važnu ulogu u borbi za trans prava, ali je do skora bilo gotovo potpuno izbrisana iz istorije. Bila je snažan glas za one najmarginalizovanije: obojene trans osobe i one najsiromašnije, a priča se da je upravo ona bila prva koja je bacila flašu na policiju i tako započela Stounvolsku pobunu. Rivera je 1970. osnovala STAR (Street Transvestite Action Revolutionaries), zajedno sa  Maršom P. Džonson. U pitanju je jedna radikalna grupa koja je organizovala proteste i pomagala drag kraljicama na ulici, obezbeđivajući im hranu i smeštaj. Umrla je 2002, ali je nastavila da živi kroz projekat koji je nazvan po njoj Sylvia Rivera Law Project.

2. Marša P. Džonson

Marsha_P._Johnson

Marša P. Džonson (Marsha P. Johnson, slovo P. se odnosi na „pay it no mind“, tj. ne obraćaj pažnju), bila je „drag majka“ mnogima, i Riverina mentorka s kojom je i osnovala STAR. Kao i Rivera, i ona se pominje kao veteranka Stounvolske pobune, i posebno se bavila decom koja su živela na ulici. Bila je Vorholov model i tema dokumentarca Pay It No Mind, a bend Antony and the Johnsons nosi ime upravo po njoj.

3. Kristin Jorgensen

Christine_Jorgensen

Kristin Jorgensen (Christine Jorgensen), bivša je pripadnica američke vojske koja je postala model i poznata ličnost 1952. kao prva trans žena podvrgnuta hormonskoj terapiji (pored operacije) – koje su upravo mediji krstili „operacija promene pola.“ Ona je prihvatila svu pažnju javnosti i pametno je iskoristila kako bi je skrenula na probleme trans osoba i doprinela njihovoj vidljivosti. Radila je i kao glumica, zabavljačica i pevačica (njen nastup u noćnim klubovima obavezno je sadržao i numeru „I Enjoy Being a Girl“). Umrla je 1989, a novine The New York Times objavile su nekrolog povodom njene smrti.

4. Bili Tipton

Billy_Tipton

Bili Tipton (Billy Tipton), bio je poznat kao džez muzičar i vođa benda 40ih u 50ih, a potom i član benda Tin Pan Alley. Stvari su u jednom trenutku krenule nizbrdo, i Bili je nažalost umro u bedi. Njegov sin saznaje da mu je otac imao žensku anatomiju kada je Bili bio na samrti 1989.  - otkriće koje je bilo neverovatna senzaciju u tabloidima – ali je takođe i upoznalo mejnstrim Ameriku sa trans muškarcem na samrti.

5. Kendi Darling i Holi Vudlon

Candy_Darling        Holly_Woodlawn

          

Kendi Darling (Candy Darling) i Holi Vudlon (Holly Woodlawn) bile su Vorholove zvezde i glumile su u filmu Pola Morisija iz 1971, Women in Revolt. Trans žene su uživale određeni nivo ozloglašenosti, ali svakako i trenda. Kendi Darling je bila muza benda Velvet Underground, i glumila je zajedno sa Džejn Fondom i Sofijom Loren. Umrla je od limpfoma u 29. godini života. Holi Vudlon je bila manje uspešna, ali se pojavila u filmu Billy’s Hollywood Screen Kiss i često je intervjuišu zbog njenog uticaja na Endi Vorhola.

6. Lu Saliven

Lou_Sullivan

Lu Saliven je osnovao FTM International, prvu isključivo FTM organizaciju 1986, i smatra se glavnim krivcem kojo stoji iza današnjeg shvatanja da su seksualnost i rodni identitet dve različite dimenzije. Lu je bio gej trans muškarac koji se borio za prava trans muškaraca generalno, i odigrao je odlučujuću ulogu u „dokazivanju“ da gej muškarci uopšte postoje. Umro je od side 1991, sa 39. godina.

7. Džejmison Grin

Jamison_Green

Džejmison Grin (Jamison Green), autor je izuzetno važnog trans memoara iz 2004 Becoming a Visible Man. Preuzeo FTM International pošto je Lu Saliven preminuo i nastavio je sa njegovom vizijom. Takođe je preuzeo zalaganje za donošenje Transgender Protection Ordinance u San Francisku (zakon koji štiti trans osobe), 90ih godina prošlog veka, i sada je ekspert za pravna pitanja, kao i aktivista za trans prava.

8. Rene Ričards

 Rene_Richards

Rene Ričards (Renée Richards), je bila profesionalna teniserka koja je sa procesom tranzicije počela 1975. Tada joj je i zabranjeno da učestvuje na US Open-u 1976, što je dovelo do stvaranja mere „žena rođena kao žena“, kojom se opravdavalo isključivanje trans sportistkinja iz takmičenja. Ona ih je tužila, i njujorški Vrhovni sud je na kraju presudio u njenu korist, što je tada bio veliki korak za trans prava. Tenisom se profesionalno bavila od 1977. do 1981, a onda je postala trener.

9. Li Bruster

Lee_Brewster

Li Bruster (Lee Brewster), je osnovao Queens Liberation Front zajedno sa Bani Ajzenhauer (Bunny Eisenhower) 1970, i ova organizacija je odigrala ključnu ulogu u tome da se cross-dressing u Njujorku dekriminalizuje. Bruster je takođe vodio The New York drag emporium Mardi Gras, izdavao politički magazin Drag tokom 70ih,i organizovao drag balove. Umro je 2000. u 57. godini.

10. Sendi Stoun

Sandy_Stone

Sendi Stoun (Sendy Stone), je umetnica i profesorka novih medija koja je bila meta Dženis Rejmond u njenom notornom i transfobičnom delu u 1979, nazvanomThe Transsexual Empire. Kao odgovor na to, Sendi je napisala poznati esej 1987, “The Empire Strikes Back: A Posttranssexual Manifesto,” u kome je ohrabrivala trans osobe da se autuju i zalagala se transrodne stipendije. Otad se ovaj esej navodi kao začetak transrodnih studija.

11. Riki Wilkins

Riki_Wilchins

Riki Vilkins (Riki Wilchins), je osnivačica prve transrodne aktivističke organizacije GenderPAC, 1995, a potom i suosnivačica Transsexual Menace and Camp Trans (edukativni vid protesta protiv mičigenskog Womyn’s Music Festivala i strategije koji odražava stav „žene rođene kao žene“). Sabrala je i objavila prvo nacionalno istraživanje o nasilju nad trans osobama. Iako je bila kritikovana u poslednje vreme zbog članaka u magazinu Advocate, njeni rani radovi promenili su način na koji je svet gledao na trans osobe.

12. Loren Cameron

Loren_Cameron

Loren Cameron je fotograf, koji je radio uglavnom portrete. Njegova knjiga iz 1996, Body Alchemy, dokumentuje njegovu tranziciju i živote ostalih trans muškaraca koje je poznavao, na taj način dajući vidljivost lepoti tela trans muškaraca.

13. Gvendolin En Smit

Gwendolyn_Ann_Smith

Gvendolin En Smit (Gwendolyn Ann Smith), je aktivistkinja i spisateljica. Ustanovila je prvi dan sećanja na trans osobe žrtve nasilja Transgender Day of Remembrance 1999, u znak sećanja na Ritu Hester, koja je ubijena novembra meseca godinu dana ranije. Ovaj dan se danas obeležava širom sveta svakog 20. novembra, i na taj način trans zajednici se pruža prostor u kome mogu da se okupe, govore o neverovatnom nivou nasilja koji i dalje postoji spram trans osoba i koji se i dalje perpetuira, i sete se onih koje su izgubili.

14. Mis Mejdžor

Miss_Major

Mis Mejdžor (Miss Major), je izvršna direktorka projekta Transgender, Gender Variant, Intersex Justice Project (TGI Justice Project). Bila je učesnica Stounvolske pobune i već dugo se bavi i bori za prava obojenih trans žena koje su slabo plaćene, kao i za zatvorenice i njihove porodice.

15. Suzan Strajker i Pejzli Kura

Susan_Stryker             Paisley_Currah

Pejzli Kura (Paisley Currah) i Suzan Strajker (Susan Stryker), su aktivisti i akademski radnici, i zajedno su osnovali i uređuju upravo lanisarali Transgender Studies Quarterly — prvi žurnal te vrste. Kura je osnivač i član odbora instituta Transgender Law and Policy i predsedavajući Departmana za Političke nauke koledža u Bruklinu, dok je Strajker režiserka, profesorka na Univerzitetu u Arizoni i plodna autorka radova o trans i queer kulturama.

16. Kejt Bornstajn

Kate_Bornstein

Kejt Bornstajn (Kate Bornstein), je autorka i teoretičarka roda najpoznatija po insistiranju na genderqueer pristupu trans dijalogu, koji je posebno opisala u svom delu iz 1994, Gender Outlaw: On Men, Women, and the Rest of Us, i radu iz 1998 My Gender Workbook: How to Become a Real Man, a Real Woman, the Real You, or Something Else Entirely, na čijoj dopuni trenutno radi. Takođe, govori javno protiv nasilja i često nastupa kao performans umetnica.

17. Dženifer Fini Bojlen

Jennifer_Finney_Boylan

Dženifer Fini Bojlen (Jennifer Finney Boylan), je autorka mnogih izdanja, uključujući tu i memoar She’s Not There, a to je bila prva knjiga napisana od strane transrodne osobe u Americi koja je postala bestseler. Njeno poslenje izdanje o trans roditeljima, Stuck in the Middle with You, privuklo je pažnju medija. Ona se takođe zalaže za trans prava, profesorka je, piše za New York Times, i članica je odbora GLAAD-a.

18. Mejsen Dejvis

Masen_Davis

Mejsen Dejvis (Masen Davis), je izvršni direktor Transgender Law Centra, koji postoji već 10 godina i zalaže se za promene u zakonu koje će poboljšati kvalitet života trans osoba. Dejvis je preuzeo centar 2007, i vodio tim koji je odgovoran za donošenje prošlogodišnjeg zakona (na federalnom nivou), koji se tiče zaštite prilikom zaposlenja za trans i osobe koje se rodno ne određuju. Takođe je radio na poboljšanju života trans osoba, boreći se za zdravstveno osiguranje u Kaliforniji, gde se ovaj centar i nalazi.

19. Kajlar Brodus

Kylar_Broadus

Pravnik i aktivista, Kajlar Brodus (Kylar Broadus), je prva trans osoba koja je svedočila pred Kongresom prošle godine, u odbranu zakona kojim se zabranjuje diskriminacija prilikom zaposlenja. Brodus je 2010. osnovao Koaliciju obojenih trans osoba Trans People of Color Coalition, i imenovan je za člana Komiteta prava na DNC Konvenciji 2012, te na taj način postao deo istorisjke delegacije koju je činilo 13 aut trans kandidata.

20. Lana Vačauski

Lana_Wachowski

Ulazak Lane Vačauski (Lana Wachowski), u svet trans aktivizma bio je gotovo sasvim slučajan. Poznata po tome da čuva svoju privatnost i da je povučena, otkrila je svoj trans identitet prošle godine putem svog profila u magazinu The New Yorker, ali njen dirljiv i inteligentan govor prilikom primanja HRC nagrade za vidljivost, predstavlja svojevrstan preokret kada je u pitanju vidljivost trans osoba. Dostojanstveno, mudro i hrabro, ispričala je vrlo ličnu priču bez kompromisa, odupirući se klasičnom trans narativu, i – kada je taj govor postao hit – postala obožavana od strane mnogih širom sveta.

21. Din Spejd

Dean_Spade

Din Spejd (Dean Spade), je akademik, advokat, pisac i aktivista. On je osnivač projekta Sylvia Rivera Law Project, organizacije za pravnu pomoć i zagovaranje za obojene siromašne, trans i osobe koje se rodno ne određuju. Magazin The Advocate ga je stavio na listu ’Četrdeset ispod 40’ godine 2010, i objavio njegovo prvo izdanje Normal Life: Administrative Violence, Critical Trans Politics, and the Limits of Law, 2011.

22. Dženet Mok

Janet_Mock

Dženet Mok (Janet Mock), je radila kao jedna od urednica veb sajta People.com, kada je podelila priču o svojoj tranziciji sa magazinom Marie Claire 2011. Nakon toga je napustila ovaj posao i počela da radi kao medijska aktivistkinja i pisac. Njena tviter kampanja #GirlsLikeUs okupila je raznoliku i veliku grupu trans žena online, a ona je postala žestoka kritičarka medijskih tropa kada su u pitanju trans tela.  Mok često nastupa u javnosti, u vestima i drugim programima, komentariše društvene fenomene i zagovara raznolikost reprezentacija onoga što biti žena znači.

Uredio Tomas Pejdž Mekbi

 

Prevod:MJ

Izvor: 24 Americans Who Changed The Way We Think About Transgender Rights, BuzzFeed LGBT, July 12, 2013